Hengelose zorgdirecteur vergokte voor tonnen aan zorggeld
De directeur van een failliet zorgbureau in Hengelo blijkt in een paar jaar tijd naar schatting voor tonnen aan zorggeld te hebben vergokt. Dat valt op te maken uit een gepubliceerd faillissementsverslag van de curator.
Het in 2016 opgerichte zorgbureau van de directeur, DKB Thuiszorg, richtte zich op mensen met een migratieachtergrond, voornamelijk Armeniërs, schrijft RTV Oost. Het ging aanvankelijk voor de wind met het bureau. Zo boekte de zorgaanbieder in 2018 en 2019 nog 1,2 miljoen en 1,3 miljoen omzet bij een winst van respectievelijk ruim 117.000 en 95.000 euro.
Maar twee jaar later werd het bedrijf plots failliet verklaard. Volgens de directeur was dat het gevolg van de coronacrisis in combinatie met een zogenoemde aanwijzing van de Gezondheidsinspectie, waardoor het bureau negatieve publiciteit kreeg.
Directeur in bewaring
Toen de curator in haar onderzoek naar de oorzaak van het faillissement de boekhouding opvroeg, liet de directeur niets van zich horen. Op verzoek van de curator werd de directeur daarop medio december voor dertig dagen in zogenoemde faillissementsbewaring genomen.
In de tussentijd had de curator bankgegevens gekregen, waaruit bleek dat tussen september 2021 tot en met oktober 2022 ruim 75.000 euro was opgenomen. Bovendien was er geld van de bankrekening van het bureau van de directeur gebruikt voor privéuitgaven.
Meer vragen dan antwoorden
Gedurende de faillissementsbewaring had de directeur nog wel stukken aangeleverd, maar die riepen volgens de curator "meer vragen op dan antwoorden". Zo was er onduidelijkheid over een dividendbesluit vorig jaar tijdens Kerst - toen de man al vast zat - van 600.000 euro. Dit bedrag werd in mindering gebracht op de volgens de curator "forse" rekening-courant van een holding waarvan de zorgdirecteur de enige bestuurder en aandeelhouder was. Volgens de curator was deze transactie niet rechtsgeldig.
Uiteindelijk gaf de man tijdens zijn bewaring toe dat hij een gokverslaving had en dat hij tonnen aan zorggeld had vergokt. Verder heeft hij een verklaring ondertekend, waarin hij aangeeft dat hij alles wil terugbetalen.
Eerdere, soortgelijke zaak
De curator gaat de komende tijd de exacte financiële schade in kaart brengen. Die loopt waarschijnlijk in de vele tonnen. De curator meldt nog niet of ze bij justitie aangifte gaat doen van een strafbaar feit. Ze wil tegen RTV Oost geen verdere toelichting geven op haar verslag.
In 2020 kwam al een ander zorgbureau uit Almelo in het nieuws, omdat de directeur honderden bezoekjes aan het casino bracht. De directeur moest daarom 670.000 euro aan zorggeld terugbetalen aan de gemeente.