NOS Schaatsen

Shorttrackster De Vries beëindigt carrière: 'Genoten van alle spanning en successen'

De Europese titel op de 500 meter van Rianne de Vries in 2017

Rianne de Vries zet per direct een einde achter haar shorttrackcarrière. De 32-jarige Friezin vertegenwoordigde Nederland ruim tien jaar op internationaal niveau.

"Met een glimlach neem ik afscheid van het schaatsen als topsporter", schrijft De Vries op Instagram. "Het was een mooie en bijzondere tijd. Ik heb genoten van de spanning, het plezier, de successen en de supporters die mij in moeilijke tijden een hart onder de riem hebben gestoken."

Met dat laatste doelt De Vries vooral op het overlijden van Lara van Ruijven in 2020. De twee shorttracksters waren sinds 2012 kamergenoten. Van Ruijven overleed op 27-jarige leeftijd aan een immuunstoornis, tijdens een trainingskamp in Frankijk. "Natuurlijk is het verlies van Lara een heel groot dieptepunt, het gemis zal altijd blijven", zegt ze tegen de NOS.

Op Winterspelen steeds reserve

Ook op sportief vlak kende De Vries enkele dieptepunten. Ze leek de boeken in te gaan als de shorttracker die op de Olympische Spelen nooit in actie kwam. Zowel in 2014 in Sotsji als in 2018 in Pyeongchang was ze reserve bij de relayploeg, maar hoefde ze niet in actie te komen.

Lara van Ruijven, Suzanne Schulting, Yara van Kerhof en Rianne de Vries vieren de EK-titel op de relay in 2020

Dat scenario herhaalde zich bij de Winterspelen van vorig jaar in Peking. De aflossingsploeg won goud, maar De Vries kwam als reserve niet het ijs op en kreeg geen medaille. Maar daarna mocht ze wel in actie komen op de 1.500 meter. De Vries haalde bij haar olympisch debuut de halve finale.

Eerste Nederlandse vrouw met EK-goud

Het individuele hoogtepunt in haar carrière bereikte De Vries in 2017, toen ze in Turijn als eerste Nederlandse vrouw een individuele Europese titel pakte. Op de 500 meter reed ze die dag in elke ronde perfect, waardoor ze telkens de beste startpositie kreeg. Ze won de finale voor Martina Valcepina en Charlotte Gilmartin.

Kort na die Europese titel liep De Vries op de training een gebroken enkel op. "Het was heel pittig was om daarvan terug te komen. Ik ben er trots op dat ik teruggekeerd ben, terwijl ik kansloos leek."

Na het EK-goud in 2017 pakte ze vooral medailles met de relayploeg. Ze maakte zes keer deel uit van winnende ploeg in wereldbekerverband en in 2019 en 2020 werd De Vries Europees kampioene op de relay.

De Vries wist zich niet te plaatsen voor het WK in Seoul, dat op 10 maart begint. Ze traint nog wel een week mee met de nationale ploeg, voordat ze definitief stopt.

"Ik ben nieuwsgierig geworden naar wat er na de topsport is en natuurlijk begonnen mijn prestaties ook minder te worden", vertelt De Vries. "Ik heb ontzettend veel zin om mijn energie in iets nieuws te steken."

De Vries op de hoogste trede van het EK-podium in 2017

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl