Sjinkie Knegt op de baan in Dordrecht
NOS SchaatsenAangepast

Na tumult doorstaan Knegt en Schulting stoïcijns voorronde bij wereldbekerfinale

Dat Sjinkie Knegt het een "zooitje ongeregeld" vindt binnen de Nederlandse shorttrackploeg, deed er even niet toe op de eerste dag van het wereldbekerweekend in Dordrecht.

Het was ook niet te zien, want zowel Knegt als Suzanne Schulting plaatste zich probleemloos voor de halve finales van de 1.500 meter.

Twee dagen geleden uitte Knegt zijn ongenoegen over bondscoach Niels Kerstholt en zijn assistenten. Ook Schulting is niet tevreden. Met hun huidige trainingsschema's voelen de shorttrackers dat zij zich niet optimaal prepareren voor wedstrijden. En dat moet anders met de WK van halverwege maart in aantocht.

Shorttrackers willen genieten in Dordrecht: 'Mooier dan een WK-medaille'

Op de uitverkochte baan in Dordrecht reed Knegt in zijn kwartfinaleheat scherp rond. Vanaf de eerste bocht zat hij actief voorin, nestelde zich op de tweede plek, veilig achter de Japanner Keita Watanabe en reed in de snelste heat van de dag onbedreigd naar een plek in de halve finales. Die worden zaterdag gereden.

Onder luid gejuich van de toeschouwers in Dordrecht was Schulting eerder op de dag ook eenvoudig naar de halve finales gegleden. Het zag er makkelijk uit bij de shorttrackster die onlangs succesvol was bij de EK met twee individuele gouden medailles en twee gouden relay-medailles.

"Maar ik miste daar toch een behoorlijke sparkle", liet ze woensdag weten. "Ik heb dat extra beetje wel nodig om wereldkampioen te worden, zowel individueel als op de relay. Ik heb dat extra zetje nodig. Daar wil ik graag naar op zoek gaan met Niels: hoe we dat uit mij gaan krijgen."

Eerder op vrijdag plaatsten ook Jens van 't Wout, Yara van Kerkhof en Friso Emons zich voor de halve finales van de 1.500 meter. Rianne de Vries kwam niet door haar heat heen.

Schulting plaatste zich op de 1.000 meter ogenschijnlijk moeiteloos voor de kwartfinales, die zondag worden gereden. Ook Rianne de Vries komt dan in actie op de kilometer, zij plaatste zich doordat ze in haar heat een advance kreeg. Michelle Velzeboer kwam niet door de duizendmeterheats heen.

Aflossing

In de kwartfinales van de gemengde aflossing wonnen de Nederlandse shorttrackers met overmacht hun heat. Zonder Knegt en Schulting op het ijs. Teun Boer, Selma Poutsma, Jens van 't Wout en Xandra Velzeboer hielden de Canadezen ruim achter zich.

Aan het eind van de middag kwamen Schulting en Knegt wel in actie in de kwartfinales op de aflossing. De vrouwen (met verder Yara van Kerkhof, en Michelle en Xandra Velzeboer) wonnen hun heat en de mannen (behalve Knegt ook Teun Boer, Itzhak de Laat en Kay Huisman) plaatsten zich als tweede achter Zuid-Korea voor de halve finales.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl