Peter de Groot (VVD) tijdens zijn beëdiging als lid van de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

VVD-Kamerlid neemt woorden over sociale huurwoningen terug

VVD-Kamerlid Peter de Groot maakt excuses voor zijn uitspraak over sociale huurwoningen. "Ik heb vorige week een ongelukkige uitspraak gedaan over achterstandswijken en ik had dat niet moeten doen", verontschuldigde hij zich in de Tweede Kamer.

De Groot had gezegd dat minister De Jonge (Volkshuisvesting) "de achterstandswijken van de toekomst wil uitrollen over heel Nederland". "Dat neem ik terug. En tegen de mensen die ik gekwetst heb, zeg ik: sorry."

Hij deed zijn uitspraak naar aanleiding van het plan van De Jonge om gemeenten te kunnen verplichten om 30 procent van het woningbestand sociale huurwoningen te maken. Er kwamen veel reacties op van mensen die het te ver vonden gaan om sociale huurwoningen als achterstandswoningen neer te zetten.

'Liefdeloos'

De Jonge noemde de uitspraak "liefdeloos". Hij zei dat hij verbaasd was over deze manier van spreken van de VVD "over de grote nood die mensen zelf ervaren en de grote noodzaak voor ons allemaal om daar alles aan te doen wat nodig is."

De Groot nam maandag op Twitter al afstand van zijn uitspraak, zonder die terug te nemen:

De VVD'er reageerde vandaag op opmerkingen van collega-Kamerleden, die duidelijk maakten dat ze erdoor geraakt waren. D66'er Faissal Boulakjar merkte op dat hij is opgegroeid in een sociale huurwoning, waar zijn ouders "nog altijd met veel plezier wonen". "Ik ben blij dat de heer De Groot die woorden ruimschoots heeft teruggenomen en het heeft rechtgezet."

SP'er Sandra Beckerman voegde daaraan toe dat ook zij in een sociale huurwoning geboren is. "En ik denk dat heel veel mensen in sociale huurwoningen het gevoel hebben dat er op hen wordt neergekeken."

Zij noemde het groots dat De Groot zijn excuses heeft aangeboden, maar vreest dat de VVD nog altijd te weinig wil doen om het 'afbraakbeleid' ten opzichte van de sociale huursector te herstellen.

GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet deelt die zorg:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl