Max Verstappen
NOS Sport

Formule 1 trapt af met drie testdagen in Bahrein: werken alle ideeën uit de computer?

Een kleine honderd dagen nadat Max Verstappen in Abu Dhabi de laatste race van 2022 heeft gewonnen, staat de Formule 1-wereld aan de vooravond van het seizoen in 2023.

Over anderhalve week, op zondag 5 maart, gaan in Bahrein de lichten uit voor de eerste grand prix, maar vanaf donderdag zijn de coureurs al drie dagen lang te vinden op het circuit van Sakhir. Tijdens de testdagen krijgen de teams de gelegenheid de nieuwe auto in de vingers te krijgen.

Komende donderdag, vrijdag en zaterdag kunnen de coureurs hun auto testen, in een ochtend- en een middagsessie van elk vier uur en een kwartier. De testdag begint om 8 uur 's ochtends (Nederlandse tijd) en eindigt om 17.30 uur - met een uurtje lunchpauze tussendoor.

Wanneer rijden Verstappen en De Vries?

Verstappen gaat donderdag zowel in de ochtend als in de middag de baan op, vrijdag komt hij alleen in de middag in actie in de RB19. De vrijdagochtend is voor zijn teamgenoot Sergio Pérez, net als de zaterdag.

Nyck de Vries

Nyck de Vries maakt donderdagmiddag zijn eerste meters nadat teamgenoot Yuki Tsunoda de ochtendsessie voor zijn rekening heeft genomen. De Vries stapt ook vrijdagmiddag en zaterdagochtend in de AlphaTauri AT04.

Snelheid is zoals elk jaar ondergeschikt aan betrouwbaarheid tijdens de testdagen. Wie aan het einde van de dag de beste rondetijd heeft genoteerd, zal daar ongetwijfeld blij mee zijn, maar het is niet het belangrijkste waar de teams naar op zoek zijn.

Hoe meer ronden, hoe meer data

Na een winter lang proefdraaien op het droge, in de fabriek en in de windtunnel, worden tijdens die testdagen de eerste serieuze kilometers op het asfalt gemaakt. Hoe meer ronden een coureur aflegt, hoe meer data dat oplevert die de teams kunnen analyseren.

Een crash of technische tegenslag betekent kostbaar tijd- en informatieverlies.

De reglementen in de Formule 1 zijn niet enorm op de schop gegaan. De bolides van komend seizoen zijn doorontwikkelde versies van de auto's van 2022. Maar of alle ideeën die er op de computer goed uitzagen ook in de praktijk werken, moet de komende dagen blijken.

Bekijk in de carrousel hieronder hoe de tien Formule 1-auto's er dit seizoen uitzien:

 • AFP
  Red Bull Racing
 • EPA
  Ferrari
 • AFP
  Mercedes
 • AFP
  Alpine
 • AFP
  McLaren
 • Alfa Romeo
  Alfa Romeo
 • AFP
  Aston Martin
 • Haas F1 Team
  Haas
 • NOS
  AlphaTauri
 • AFP
  Williams

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl