Formule 1-coureur Lewis Hamilton
NOS Sport

F1-coureurs mogen 'in eigen omgeving' nu wel politieke en persoonlijke uitspraken doen

De coureurs in de Formule 1 mogen komend seizoen toch politieke en persoonlijke uitspraken doen. De overkoepelende autosportfederatie FIA zegt wel dat ze dat alleen "in hun eigen omgeving" mogen doen. De coureurs riskeren straffen als ze met dergelijke uitingen komen tijdens racegerelateerde activiteiten, zoals bij prijsuitreikingen of gedurende het spelen van de volksliederen.

Aanvankelijk had de FIA het betreffende reglement aangescherpt: coureurs mochten zich voortaan pas uitspreken over persoonlijke, politieke of religieuze kwesties als de FIA daar vooraf toestemming voor had gegeven. Na hevige kritiek van onder meer coureurs en mensenrechtenorganisaties lijkt de federatie nu concessies te doen.

'Als schooljongens behandeld'

Zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton had al laten weten zich te blijven uitspreken over zaken die hij belangrijk vindt. Een andere coureur, Lando Norris, zei dat de FIA de coureurs als schooljongens behandelt.

Hamilton over verbod op politieke uitingen: 'Ik zal mij blijven uitspreken'

"Deelnemers kunnen voor, tijdens en na de internationale wedstrijd, in hun eigen ruimte, hun mening geven over elke politieke, religieuze of persoonlijke kwestie", zo staat nu in de richtlijnen. "Dat kan zijn via sociale media, tijdens media-interviews en tijdens de FIA-persconferentie in antwoord op directe vragen van geaccrediteerde journalisten."

De FIA zei ook bij wijze van uitzondering een coureur toestemming te kunnen geven om bij wedstrijdgerelateerde activiteiten iets te zeggen, wat normaal gesproken niet zou zijn toegestaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl