Ilyasah Shabazz
NOS Nieuws

Familie vermoorde burgerrechtenleider Malcolm X gaat politie New York aanklagen

Nabestaanden van de in 1965 vermoorde Amerikaanse burgerrechtenactivist Malcolm X zijn van plan de politie in de stad New York aan te klagen. Dat zei de dochter van de activist in een toespraak, precies 58 jaar na zijn dood. Ook de CIA en FBI worden door de familieleden aangeklaagd.

Malcolm X was in de jaren 60 samen met Martin Luther King een van Amerika's belangrijkste burgerrechtenactivisten. In 1965 werd hij doodgeschoten, vlak voordat hij een toespraak zou geven in de stad New York. Zijn dood werd jarenlang door vele vragen omgeven. Voor de moord werden drie mannen veroordeeld, maar in 2021 werden twee van hen alsnog vrijgesproken.

Volgens nabestaanden van Malcolm X - hij gebruikte de X in plaats van zijn familienaam 'Little' - waren verschillende instanties destijds op de hoogte van het plan om hem om te brengen, maar grepen zij niet in. "Onze familie vecht al jarenlang om de waarheid over de moord aan het licht te krijgen", sprak de 60-jarige Ilyasah Shabazz op de plaats waar haar vader werd neergeschoten.

Bewijs achtergehouden

Shabazz zei dat de instanties inmiddels op de hoogte zijn gesteld van de claim, waarmee een bedrag van 100 miljoen dollar gemoeid is.

De advocaat die de nabestaanden van de activist bijstaat wijst naar de FBI en de politie. Zij hielden in de jaren 60 belangrijk bewijs achter, waaruit bleek dat twee veroordeelden onschuldig waren, zo kwam al eerder aan het licht. De twee werden in maart 1966 tot levenslang veroordeeld voor de moord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl