1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Twee veroordeelden voor moord op Malcolm X na ruim 50 jaar gerehabiliteerd

Twee van de drie mannen die zijn veroordeeld voor de moord op de Amerikaanse burgerrechtenactivist Malcolm X krijgen na tientallen jaren eerherstel. Dat meldt de openbaar aanklager van Manhattan. Volgens justitie hebben de FBI en de politie in de jaren 60 belangrijk bewijs achtergehouden waaruit blijkt dat Muhammed Aziz (nu 83) en de inmiddels overleden Khalil Islam onschuldig waren.

De derde veroordeelde, Mujahid Abdul Halim, zei tijdens het proces al dat de twee medeverdachten onschuldig waren. Hij en de twee anderen werden in maart 1966 tot levenslang veroordeeld voor de moord.

Halim (80), die destijds nog Thomas Hagan heette, verklaarde in de rechtszaal dat hij een van de schutters was. De twee anderen hadden een alibi en er was ook geen bewijs voor hun betrokkenheid. Toch werden ze veroordeeld. Aziz mocht in 1985 de cel verlaten. Islam kwam twee jaar later vrij en overleed in 2009. Halim zat tot 2010 vast.

In The New York Times bood aanklager Cyrus Vance alvast zijn excuses aan. Hij zegt dat "deze mannen niet de gerechtigheid hebben gekregen die ze verdienden". Naar verwachting komt justitie in de VS morgen met meer informatie. Dan staat ook een persconferentie op het programma.

Volgens de Amerikaanse krant blijkt uit het nieuwe onderzoek dat de FBI bewijs had tegen andere verdachten, en dat Aziz op het moment van de moord thuiszat met een beenblessure. Ook zou blijken uit het onderzoek dat de aanklagers wisten dat er undercoveragenten waren in de ruimte waar de moord werd gepleegd. Bovendien had iemand eerder op de dag gebeld naar een krant met de mededeling dat Malcolm X gedood zou worden.

De zaak werd heropend na het verschijnen van de Netflix-documentaire Who Killed Malcolm X. In die serie werd een theorie onderzocht van deskundigen, die stelden dat de twee mannen onschuldig waren en dat enkele van de echte moordenaars waren ontsnapt.

Kijk hier naar een overzicht van het leven van Malcolm X:

Activist Malcolm X streed tegen rassenongelijkheid in de VS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl