Tweede oefenduel met Oostenrijk op Malta levert Oranje-voetbalsters wél zege op

Na een nederlaag in het eerste oefenduel, vier dagen geleden, heeft het Nederlands elftal de tweede vriendschappelijke wedstrijd tegen Oostenrijk wel weten te winnen. Oranje zegevierde in Malta door goals van Lineth Beerensteyn, Lieke Martens en Esmee Brugts met 4-0.

Het elftal werd luidruchtig toegeschreeuwd door de bemanning van het Nederlandse marineschip Zr.Ms. De Zeven Provinciën, dat op Malta is aangemeerd. Gisteren kwamen de voetbalsters en de mariniers samen voor een teambuildingactiviteit.

Beerensteyn krijgt kans

Met de overwinning komt de trainingsweek voor de ploeg van bondscoach Andries Jonker ten einde. In de Zuid-Europese dwergstaat zette Nederland de eerste stappen richting het komende WK in Australië en Nieuw-Zeeland, dat in juli begint.

Lineth Beerensteyn heeft namens Nederland voor 1-0 gezorgd

Voor Jonker stond de trip naar Malta voor een belangrijk deel in het teken van de zoektocht naar een vervangster voor Vivianne Miedema. De superspits van Arsenal heeft een kruisband gescheurd en moet het WK met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid missen.

Afgelopen vrijdag, toen Oranje dus ook al tegen Oostenrijk oefende, viel de keuze op eredivisietopscorer Fenna Kalma. Deze keer mocht Beerensteyn zich vanaf de aftrap laten zien. Het was de enige wijziging in de basisopstelling.

Oranje viert de 2-0 van Lieke Martens

Al na een minuut of twaalf toonde Beerensteyn haar kwaliteiten als doelpuntenmaker. De openingstreffer van de aanvalster van Juventus kwam tot stand met hulp van Jackie Groenen, die haar kans rook na matig uitverdedigen van de Oostenrijkse defensie, de bal veroverde en zo de 1-0 inleidde.

Ook dit seizoen volgen we de voetbalsters van Oranje met "In het spoor van Oranje". Woensdagmiddag verschijnt de nieuwe aflevering op NOS.nl, in de NOS-app en op ons YouTube-kanaal. Kijk hier naar de aflevering van afgelopen weekend.

Mee op de spelersboot en wie vervangt Miedema? | In het spoor van Oranje #15

Nederland hield de Oostenrijkers, die zich niet hebben geplaatst voor het WK, ook in het vervolg onder druk. In een eenzijdige eerste helft leverde dat behalve een aantal kansen nog één doelpunt op.

Daarvoor zorgde Martens, die keepster Isabella Kresche vanaf twintig meter van het Oostenrijkse doel verraste met een perfecte vrije trap in de korte hoek.

De speelsters van Oranje juichen nadat Beerensteyn voor 3-0 heeft gezorgd

In het eerste van twee oefenduels gaf Nederland de controle in de tweede helft uit handen, om na een vroege voorsprong alsnog te verliezen. Deze keer bleef Oranje de bovenliggende partij, op een aantal momenten in het eerste kwartier na rust na.

Een corner van Sherida Spitse, die als invaller binnen de lijnen was gekomen voor Damaris Egurrola, resulteerde na zeventig minuten in de 3-0. Een inzet van Stefanie van der Gragt werd door Kresche op de paal getikt, waarna Beerensteyn toesloeg in de rebound.

Brugts verzorgt slotakkoord

Amper een minuut later was het wederom raak voor Oranje. Victoria Pelova vond Beerensteyn, die het strafschopgebied binnendrong en Brugts in staat stelde om voor de vierde Nederlandse treffer te tekenen.

"We hebben geprobeerd om het 4-3-3-systeem op een bepaalde manier te spelen. Dat lukte in de eerste wedstrijd een uur, maar daarna was het niet overtuigend genoeg. In de herkansing hebben we laten zien dat we wél 90 minuten lang goed kunnen blijven voetballen", aldus bondscoach Jonker. "In dat opzicht ben ik wijzer geworden, ook over de samenstelling van het team en over enkele spelers. Esmee Brugts is daar wel het beste voorbeeld van."

Bekijk hieronder de reacties van Andries Jonker, Lineth Beerensteyn en Lieke Martens.