NOS Voetbal

Wie vervangt Miedema bij Oranje op WK? Kalma en Leuchter bieden zich aan

Wie vervangt Miedema bij Oranje? Kalma, Leuchter of toch iemand anders?

"Het doet pijn", zegt bondscoach Andries Jonker als hij tijdens het trainingskamp van de Nederlandse voetbalvrouwen op Malta praat over de afwezigheid van topspits Vivianne Miedema. De topscorer van het Nederlands elftal heeft een kruisband gescheurd en moet het WK komende zomer zeer waarschijnlijk missen.

Jonker heeft nog drie oefenwedstrijden om te kijken wie er tijdens het titeltoernooi in Nieuw-Zeeland en Australië in de punt van de aanval gaat spelen. Twee speelsters naar wie wordt gekeken voor die vacature zijn Fenna Kalma van FC Twente en Romée Leuchter van Ajax.

'Type Eijkelkamp'

Kalma, de 23-jarige doelpuntenmachine van Twente, is volgens Jonker een "type Eijkelkamp". Hij bedoelt daarmee René Eijkelkamp, de oud-spits van FC Groningen, Club Brugge, PSV én Oranje. Hij scoorde geregeld en had een imposant postuur. Maar hij stond ook bekend als de onhandige prof die ooit struikelde over de middenlijn.

De vergelijking is positief bedoeld. Jonker: "Het oogt allemaal niet zo soepel. Maar Fenna is een grote meid en ze is sterk aan de bal en koel voor de goal."

Leuchter, één jaar jonger dan haar concurrente, is een totaal ander type. Ook zij krijgt complimenten van Jonker. "Zij is dynamischer, meer in staat om in de hoeken te bewegen en heeft een goede trap in haar rechterbeen. Ook een goede spits."

Beide speelsters zeggen te geloven in hun kans om eerste spits te worden tijdens het WK. Leuchter is het meest uitgesproken: "Natuurlijk heb ik vertrouwen dat ik tijdens het WK in de basis kan staan".

Kalma heeft in Oranje nog niet de status die ze bij Twente heeft, waar ze in 2022 het enorme aantal van 45 treffers maakte, maar ze denkt dat ze snel kan aanpikken. "Hoe vaker je hier bent en hoe meer je hier speelt, hoe beter je in dit niveau kan groeien."

EK onder 23 in 2021: Fenna Kalma en Romee Leuchter vieren het Nederlandse doelpunt

Bondscoach Jonker heeft zijn keuze nog niet bepaald. "Ik heb nog geen voorkeur. Ik moet nu uitzoeken wie de beste optie is."

Afgelopen vrijdag mocht Kalma starten in de verloren oefenwedstrijd tegen Oostenrijk. Ze werd een kwartier voor tijd vervangen door Lineth Beerensteyn, ook een van de opties om Miedema te vervangen. Leuchter bleef negentig minuten op de bank.

Dinsdag speelt Oranje opnieuw een oefenwedstrijd tegen Oostenrijk. In die wedstrijd willen de vrouwen zich revancheren voor de nederlaag van vrijdag. Voor de potentiële spitsen van Nederland is het weer een kans om te laten zien dat ze dé spits van Oranje moeten worden.

Mee op de spelersboot en wie vervangt Miedema? | In het spoor van Oranje #15

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl