Joan Laporta
NOS Voetbal

Barça-voorzitter Laporta denkt niet aan opstappen vanwege fraudezaak

FC Barcelona-voorzitter Joan Laporta is niet van plan af te treden als eindverantwoordelijke bij de Catalaanse voetbalclub. Javier Tebas, directeur van La Liga, had op het ontslag van Laporta aangedrongen naar aanleiding van het mogelijke corruptieschandaal bij de club. "Als Laporta dit niet goed kan verklaren, vind ik dat hij moet aftreden", zei Tebas.

Op een persconferentie beet Laporta dinsdagmiddag vervolgens van zich af. "Die man gaat maar door met zijn campagne om de reputatie van Barcelona en mij te beschadigen", zei de voorzitter.

"Het is een obsessie. Hij wil de club al jaren van afstand domineren. Maar hij weet dat hem dat niet lukt zolang ik hier voorzitter ben."

Betalingen aan scheidsrechter

Volgens het Spaanse dagblad El Mundo heeft de club sinds 2001 frauduleuze betalingen gedaan van ruim 6 miljoen euro aan een bedrijf van de voormalige vicevoorzitter van de scheidsrechterscommissie van het land, José Maria Enriquez Negreira. Eerder werd gesproken van 1,4 miljoen euro.

Justitie kwam de zaak op het spoor via de belastingdienst, die op de betalingen stuitte. Er loopt een onderzoek naar mogelijke corruptie.

De Catalaanse club bevestigde vorige week de betalingen. Barcelona nam 'technische verslagen' over de arbitrale leiding af van een 'externe consultant', maar dat zou 'een gebruikelijke praktijk voor professionele voetbalclubs' zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl