Gijs Brouwer
NOS Sport

Na zes duels in acht dagen en sprong op ranglijst is Brouwer nog niet klaar

Na een enerverend weekje is er nog geen tijd voor een pauze voor Gijs Brouwer. Na zes partijen in acht dagen op twee verschillende ATP-toernooien, die hoe dan ook resulteren in een flinke sprong op de wereldranglijst, wacht meer overwerk voor de 26-jarige tennisser.

In de eerste ronde van het hardcourttoernooi in Marseille sloeg Brouwer zich in drie sets langs Elias Ymer: 3-6, 7-5, 6-3. Nu wacht een ontmoeting met de Bulgaar Grigor Dimitrov, die bij het ABN Amro Open in de halve finales verloor van latere winnaar Daniil Medvedev.

Verrassing van Ahoy

Het begon allemaal met de afmelding van Gaël Monfils voor het toernooi in Rotterdam, waardoor Brouwer diens wildcard mocht overnemen. Na een knappe zege op Marc-Andrea Hüsler en een sensationele overwinning op toptienspeler Holger Rune (ook al raakte die wel geblesseerd) werd de kwartfinale tegen Tallon Griekspoor het eindstation.

Brouwer pakte meteen door en knokte zich in de dagen daarna met twee zeges overtuigend door de kwalificaties in Marseille.

Gijs Brouwer, zes wedstrijden in acht dagen

Brouwer bivakkeerde jarenlang rond de vierhonderdste plaats, waarna hij met kleine stapjes steeds hoger op de wereldranglijst kwam. Ineens kreeg zijn opmars vorig jaar april een vlucht toen hij als qualifier de kwartfinales haalde tijdens zijn eerste ATP-optreden, in zijn geboortestad Houston.

Tophonderd

Doordat hij onder leiding van coach Michiel Schapers ook bij de US Open een rondje overleefde en in Rotterdam een paar duels won, heeft hij de tophonderd (en daarmee directe toegang tot de grandslamtoernooien) in zicht.

Brouwer kan zich in Marseille al bij de beste honderd tennissers van de wereld voegen, maar daarvoor moet hij wel stunten tegen Dimitrov en daarna nóg een ronde overleven.

Brouwer speelt de weken na Marseille weer toernooien op het een-na-hoogste niveau, met challengers in Pau en Lugano. "Waar ik ook tennis, ik blijf het leuk vinden", beloofde hij al.

Gijs Brouwer keek na zijn uitschakeling vorige week in Ahoy al vooruit:

Brouwer na uitschakeling in Ahoy: 'Kijk terug op mooie week, geeft een boost'

Met de vechtlust en mentale veerkracht van Brouwer zit het in elk geval wel goed, ondervond ook de oudste van de twee tennissende Ymer-broers. De Zweed serveerde voor de wedstrijd, begon die game voortvarend met het eerste punt, maar verloor daarna vier games op rij.

In de openingsfase van de beslissende set repareerde Brouwer ook een break achterstand. Niet veel later brak hij de service van Ymer opnieuw, om het heft daarna niet meer uit handen te geven. Op zijn tweede matchpoint was het raak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl