Russische supporters bij de Spelen van Pyeongchang in 2018
NOS SportAangepast

Nieuwe oproep tegen Russische deelname aan Olympische Spelen van Parijs

Regeringen van meer dan dertig landen, waaronder Nederland, Groot-Brittannië, Frankrijk en de Verenigde Staten, hebben in een gezamenlijke brief opnieuw gepleit voor het weren van Russische en Belarussische atleten bij internationale sportevenementen zoals de Olympische Spelen.

De landen hebben aan het Internationaal Olympisch Comité gevraagd hoe het IOC denkt dat atleten uit Rusland en Belarus kunnen deelnemen aan de Spelen van Parijs in 2024. Atleten uit die twee landen zijn momenteel bij de meeste internationale sportevenementen niet welkom vanwege de invasie van Rusland in Oekraïne en de steun die het Russische leger kreeg van Belarus.

Neutrale vlag

Het IOC zei eerder te onderzoeken hoe atleten uit Rusland en Belarus onder neutrale vlag zouden kunnen deelnemen aan de Spelen van Parijs. Dat leidde weer tot een woedende reactie van Oekraïne, dat liet weten in dat geval de Olympische Spelen waarschijnlijk te boycotten.

Juni 2022: IOC-president Bach met de Oekraïense president Zelensky

In de brief wijzen de ondertekenaars "op de nauwe banden tussen Russische atleten en het Russische leger". "We hebben ernstige bedenkingen hoe redelijk het is voor Russische en Belarussische atleten om deel te nemen onder neutrale vlag als ze direct betaald en ondersteund worden door hun overheden", schrijven zij. Het IOC moet zich over die zorgen buigen.

Burgemeester Parijs

Sportminister Conny Helder had op 10 februari al laten weten aan de Tweede Kamer dat wat het kabinet betreft sporters uit Rusland en Belarus moeten worden geweerd van internationale sporttoernooien zoals de Olympische Spelen. Het kabinet gaf daarmee ook gehoor aan de wens van de Kamer.

Anne Hidalgo, de burgemeester van Parijs, had zich ook uitgesproken tegen de komst van een Russische delegatie in haar stad in 2024. Maar contractueel kan dat helemaal niet, aldus Daniela Heerdt, werkzaam bij onderzoekscentrum het Asser Instituut en gespecialiseerd in internationale sport- en mensenrechten.

Willekeur

"Parijs heeft ervoor getekend dat het alle voor de Spelen geaccrediteerde personen, en dus ook sporters die aan de kwalificatie-eisen hebben voldaan, moet toelaten", stelt zij. "Dat geldt dus ook voor Russen, of ze nu onder neutrale vlag uitkomen of voor hun land."

Nog los of het weren van sporters uit Rusland en Belarus ook standhoudt als het internationaal sporttribunaal CAS zich erover zou buigen, neigt het ook naar willekeur, vindt Heerdt. "Er zijn meer oorlogen (geweest) zonder consequenties voor sporters. Neem Jemen. Steun voor een boycot van Russische sporters lijkt vooral een politieke zaak."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl