NOS Nieuws

Invloedrijke Japanse anime- en mangatekenaar Leiji Matsumoto overleden

De Japanse tekenaar en auteur Leiji Matsumoto is op 85-jarige leeftijd overleden. Matsumoto was een grootheid in de wereld van de Japanse manga en anime. Zijn productiemaatschappij Toei meldt dat Matsumoto gestorven is aan de gevolgen van hartfalen.

Zijn sciencefictionverhalen zoals Space Battleship Yamato, Captain Harlock en Galaxy Express 999 hadden in de jaren 70 en 80 grote invloed op de wereld van stripboeken en animatiefilms.

"Zijn hele leven was hij beroemd, maar zijn voorname strips komen uit de jaren 70. Captain Harlock, een ruimtepiraat, is een enorme populaire. Je wordt helemaal meegevoerd en er zit romantiek in", zegt sciencefictionschrijver en kenner van de Japanse popcultuur Roderick Leeuwenhart in het NOS Radio 1 Journaal.

"Matsumoto was heel erg invloedrijk in wat hij deed. Zijn stijl had altijd lange personages en een mysterieuze oogopslag, zijn ruimteschepen zagen eruit als oorlogsschepen en onderzeeërs uit de Tweede wereldoorlog."

Onderscheidingen

In Japan reageren verschillende beroemdheden op zijn dood, onder wie astronaut Naoko Yamazaki, die naar eigen zeggen enorm is beïnvloed door de werken van de Japanse tekenaar.

"Terwijl ik denk aan de beelden die hij voor ons heeft achtergelaten wil ik mijn condoleance uitdrukken. Als voorzitter van de YAC (Japanse Jeugdorganisatie voor de Ruimte), zal ik zijn woorden met me meedragen: "De toekomst ligt in de harten van jongens en meisjes." Alsjeblieft, waak over ons vanuit de ruimte", schrijft de astronaut op Twitter.

Matsumoto ontving in Japan verschillende onderscheidingen, maar ook in Frankrijk - waar de Japanse stripcultuur populair is - werd de Japanner op handen gedragen. Daar werd hij onderscheiden tot Ridder in de Franse Orde van Kunsten en Letteren.

De Japanse auteur, regisseur en tekenaar produceerde ook de animatiefilms die het Franse elektroduo Daft Punk gebruikte bij verschillende nummers.

Zoals in de videoclip One More Time van Daft Punk, uit het jaar 2000:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl