NOS Nieuws

Wekdienst 20/2: Ambtenaren staken in Amsterdam • Terugblik AIVD en MIVD op jaar oorlog in Oekraïne

Goedemorgen! De inlichtingen- en veiligheidsdiensten AIVD en MIVD kijken terug op een jaar lang oorlog in Oekraïne en in Amsterdam staken gemeenteambtenaren, inclusief de stadsreiniging, voor een betere cao.

Het weer: vandaag is het op veel plaatsen bewolkt, lokaal valt soms ook motregen. Bij een stevige westenwind wordt het ongeveer 11 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Gemeenteambtenaren in Amsterdam staken de hele week voor een betere cao. Ook de stadsreiniging legt het werk neer.
  • De inlichtingen- en veiligheidsdiensten AIVD en MIVD staan vandaag stil bij de Russische inval in Oekraïne, vrijdag een jaar geleden. Het is voor het eerst dat de diensten gezamenlijk hun mening geven over een gebeurtenis als deze, en ook over wat de gevolgen voor Nederland kunnen zijn.
  • Koning Willem-Alexander maakte vorige week bekend dat hij voor zijn 10-jarig jubileum als koning honderd Nederlanders voor de lunch wil uitnodigen. Wie iemand kent die zich op een bijzondere manier voor Nederland heeft ingezet, kan die naam doorgeven. Vandaag verloopt de deadline voor inzending en wordt mogelijk bekend hoeveel mensen zijn voorgedragen.

Wat heb je gemist?

Minister Kaag van Financiën is gistermiddag door een groep van zo'n vijftig demonstranten opgewacht in Diepenheim, in Overijssel. Een deel van de groep droeg brandende fakkels bij zich. Kaag ging korte tijd met ze in gesprek.

De D66-minister was in Diepenheim om campagne te voeren voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Daarna deed ze mee aan een politieke bijeenkomst in Herberg De Pol. Er stonden trekkers geparkeerd langs de weg naar het cultuurcentrum. Ze zou daar niet met de auto langs kunnen gaan en moest vervolgens uitstappen om de laatste 150 meter te voet af te leggen.

Verschillende politici reageren verbolgen op de actie van de demonstranten. Begin januari vorig jaar stond Amsterdammer Max van der B. voor de woning van minister Kaag met een brandende fakkel. Hij schreeuwde leuzen naar haar. Zijn actie werd gefilmd en op sociale media geplaatst.

Anders nieuws uit de nacht

En dan nog even dit

Hoewel veel carnavalsvierders er gisterochtend al zeker een dag feesten op hadden zitten, verhinderde dat kerkgangers in Zaltbommel niet om alsnog naar de mis te komen. Vrijwel alle kerkgangers verschenen in de Sint Martinuskerk in carnavalskostuum.

Kerk bomvol voor carnavalsmis: 's avonds feesten, 's ochtends naar de kerk, zo hoort het'

Een fijne maandag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl