Hier nog gezamenlijk op het veld voorafgaand aan het duel met Lille: Christophe Galtier (links) en Luis Campos

Cruijff-Beenhakker-situatie bij PSG, dat wint dankzij baardloze Messi

Johan Cruijff deed het in 1980 bij Leo Beenhakker, destijds trainer van Ajax. Toen de Amsterdammers in een thuiswedstrijd tegen FC Twente met 3-1 achter stonden, daalde technisch adviseur Cruijff af van de tribunes om naast Beenhakker in de dug-out plaats te nemen en te vertellen wat er beter moest.

Na de inmenging van Cruijff boog Ajax de achterstand om in een 5-3 overwinning, maar het voorval werd vooral gezien als een brevet van onvermogen voor coach Beenhakker. Die zei jaren later dat hij Cruijff "achteraf misschien voor z'n harses had moeten slaan".

PSG wint alsnog dankzij superduo

Dankzij Luis Campos, technisch directeur van Paris Saint-Germain, gingen de gedachten zondagmiddag terug naar dat moment van ruim 42 jaar geleden. Tijdens het thuisduel met Lille verliet Campos plotseling zijn tribuneplek om de PSG-spelers vanaf de zijlijn te coachen.

PSG stond op dat moment, zo'n twintig minuten voor het einde van de wedstrijd, met 3-2 achter. Campos ijsbeerde wat rond in het vak van trainer Christophe Galtier, uitte zijn ongenoegen met wilde armgebaren en schreeuwde de thuisploeg verschillende aanwijzingen toe.

Bekijk hieronder hoe Johan Cruijff naast Leo Beenhakker plaatsnam tijdens Ajax-FC Twente in november 1980.

1980: Cruijff daalt af en neemt plaats naast Ajax-coach Beenhakker

Net als Ajax in 1980 won Paris Saint-Germain de wedstrijd vervolgens alsnog. Dat had de Franse grootmacht te danken aan de twee grootste sterren van het team: Kylian Mbappé en Lionel Messi.

Messi heeft geen baard meer

Mbappé tekende een paar minuten voor tijd met zijn tweede doelpunt voor de 3-3, waarna Messi, die onder meer was opgevallen omdat hij zijn kenmerkende baard had afgeschoren, met een weergaloze vrije trap in blessuretijd alsnog voor een overwinning zorgde.

Lionel Messi juicht nadat hij PSG toch nog een zege heeft bezorgd

Dat de zege voor PSG überhaupt in gevaar kwam, was opmerkelijk, omdat er aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht leek voor de ploeg van Galtier. Binnen twintig minuten hadden Mbappé en Neymar voor een 2-0 voorsprong gezorgd.

Pijnlijke week Neymar compleet

Neymar leek met zijn treffer een mooi einde te maken aan een turbulente week. De Braziliaan lag de afgelopen dagen onder vuur vanwege een uitstapje na het verloren Champions League-duel met Bayern München.

Daags na de pijnlijke nederlaag bezocht Neymar, zo bleek uit foto's die op social media verschenen, een pokertoernooi en ging hij eten bij fastfoodrestaurant McDonald's. En dat terwijl Mbappé zijn ploeggenoten juist nog had opgeroepen om in aanloop naar de return tegen Bayern vooral voor rust en regelmaat te kiezen.

Het duel met Lille eindigde voor Neymar op een vervelende manier. Vroeg in de tweede helft raakte hij geblesseerd na een overtreding van Benjamin André. Huilend verliet hij het veld op een brancard.

Neemt druk nu toe?

Zonder Neymar moest Paris Saint-Germain dus nog flink aan de bak om puntenverlies te voorkomen. Lille had de zaken na de vroege achterstand omgedraaid door doelpunten van Bafodé Diakité, Jonathan David en Jonathan Bamba.

Dat er toch nog werd gewonnen, zorgt mogelijk voor enige verlichting van de kritiek op coach Galtier, die met PSG bovenaan staat in de Franse competitie, maar de laatste drie wedstrijden had verloren.

Voor hetzelfde geld betekent Campos' ingreep dat de positie van de trainer alleen maar meer onder druk komt te staan.