Burgemeester Bruls van Nijmegen, verkleed als roodkapje
NOS NieuwsAangepast

Carnavalszondag: naar de kerk, grote optochten en topdrukte in Den Bosch

Op veel plekken in het land trekken carnavalsvierders er vandaag weer op uit. De zondag is traditiegetrouw de dag van de grote optochten verdeeld over het hele land.

Hoewel veel carnavalsvierders er al zeker een dag feesten op hebben zitten, is de zondag op sommige plekken de dag waarop carnaval officieel begint. Zo kondigde de prins van Oeteldonk (Den Bosch) de officiële start van carnaval vanmiddag om 12.00 uur aan. Rond 15.45 uur was het zo druk in de stad, dat de gemeente mensen opriep om niet meer naar de binnenstad van Den Bosch te komen, maar carnaval "elders" te vieren.

Om 11.11 uur begon in Zaltbommel de carnavalsmis:

Kerk bomvol voor carnavalsmis: 's avonds feesten, 's ochtends naar de kerk, zo hoort het'

In Horst aan de Maas in Limburg gaf de burgemeester vanochtend de sleutel van de stad aan de Prins Carnaval. Daarmee heeft de prins vervolgens drie dagen de leiding over de gemeente. Officieel duurt carnaval drie dagen, vanaf vandaag tot en met dinsdag. Maar in bijvoorbeeld Eindhoven barstte het feest vrijdagmiddag al los. Op andere plekken was de sleuteloverdracht dan ook al op zaterdagmiddag.

Anderen begonnen de dag tijdens een traditionele carnavalsmis. Burgemeester Bruls van Nijmegen was bijvoorbeeld bij de mis in de Molenstraatkerk. Ook de Catharinakerk in Eindhoven zat vanochtend vol met honderden verklede mensen.

  • ANP
    Uitgedoste bezoekers tijdens de carnavalsmis in Nijmegen
  • ANP
    Burgemeester Bruls (links) bij de carnavalsmis in Nijmegen
  • Omroep Brabant
    Knakworstrennen in Beugen
  • ANP
    De carnavalsmis in Nijmegen
  • 1Limburg
    De Prins van Horst heeft de sleutel in handen
  • Orange Media
    Toeschouwers van alle leeftijden bij de optocht in Maastricht
  • Corrado Francke
    Bukken tijdens de optocht in Tilburg

Duizenden mensen bezochten vanmiddag de grote optochten in onder meer Tilburg, Maastricht, Weert, Groesbeek en Etten-Leur. In Zwaag in Noord-Holland deden zo'n 50 praalwagens en groepen mee aan de "grootste optocht boven de rivieren", aldus NH Nieuws.

De Grote Twentse Carnavalsoptocht trok vanaf 12.30 uur door de Oldenzaalse binnenstad. Bij deze optocht raakte een vrouw gewond nadat een deel van een praalwagen op haar viel, schrijft RTV Oost. De wagen werd uit de optocht gehaald. Volgens de burgemeester van Oldenzaal vallen de verwondingen van de vrouw mee.

Hier en daar is de zondag de dag voor unieke tradities. Zo stond het Brabantse Beugen vanochtend in het teken van het Knakworstrennen. De race waarbij mensen op elkaars rug een afstand af moeten leggen, wordt sinds 1985 gehouden en is officieel immaterieel erfgoed in Nederland. De winnaar mag zich Knakworstkoning- of koningin noemen.

De traditie is niet te verwarren met het Metworstrennen, dat morgen plaatsvindt. Dat is een eeuwenoude paardenrace die elk jaar op carnavalsmaandag in Boxmeer wordt gehouden.

Hardstyle-carnaval

Wie een wat minder traditioneel carnaval wenste, kon vandaag terecht in Moergestel waar duizenden mensen samenkomen voor Karnaval Festival, een hardstyle-feest in carnavalsstijl. In twee dagen tijd trekt het festival ruim 35.000 bezoekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl