Drukte in het centrum van Den Bosch, oftewel Oeteldonk
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

'Gezellig' carnaval in Brabantse steden ondanks aanhoudingen

Carnaval is gisteren en vannacht volgens de politie "gezellig" verlopen in Breda en Tilburg, ondanks een paar aanhoudingen. De politie zegt dat er geen grote incidenten waren.

In het centrum van Breda was het erg druk. Er werden vier feestvierders aangehouden, voor het beledigen van agenten en mishandelingen. De politie liet eerder al weten dat verschillende carnavalsvierders in Breda slachtoffer waren geworden van zakkenrollers.

In Tilburg werden zeven mensen aangehouden, onder meer voor mishandeling en het niet opvolgen van aanwijzingen van de politie. In Eindhoven en Den Bosch hield de politie zestien illegale taxichauffeurs aan. Ze vervoerden zonder vergunning carnavalsvierders.

In Limburg waren volgens een politiewoordvoerder geen bijzonderheden. Pas aan het eind van de carnavalsperiode komt de politie daar met een update over het aantal aanhoudingen.

Zo werd carnaval gisteren en vannacht gevierd:

 • ANP
  Drukte in de bus richting feestgedruis in Den Bosch
 • Omroep Brabant
  Krabbegat, ofwel Bergen op Zoom
 • Omroep Brabant
  De optocht in Eindhoven, met carnaval Lampegat
 • Omroep Brabant
  Carnavalsvierders in Tullepetaonestad, ofwel Roosendaal
 • Twitter Peter Schouten
  Advocaat Peter Schouten vierde carnaval met zijn beveiliging in Helmond
 • ANP
  De stadsprins van Maastricht met André Rieu, burgemeester Annemarie Penn te Strake en Emile Roemer
 • ANP
  Bier op Stratumseind in Eindhoven wordt weer aangevuld tussen het afval

Een 47-jarige man uit Schijndel is gisteren aangehouden in het centrum van zijn woonplaats. Hij liep met een vleesmes tussen carnavalsvierders. Volgens de politie had de man eerder al verschillende mensen lastiggevallen in het centrum. Hij was volgens agenten "behoorlijk onder invloed".

Een man uit Geldrop moest gisteravond gered worden uit een sloot in Waalre. Volgens Omroep Brabant was hij beschonken, maar kon hij zelf de hulpdiensten bellen. Een hoogwerker van de brandweer heeft de man naar de goede kant van de sloot gebracht.

Een carnavalsvierder in Waalre moest met een hoogwerker gered worden uit de sloot

De man is nagekeken door ambulancepersoneel en daarna met de taxi naar huis gegaan. Volgens een correspondent van de omroep konden agenten ter plaatsen lachen om de situatie.

Advocaat Peter Schouten vierde carnaval met beveiligers

De Bredase advocaat Peter Schouten die vanwege bedreigingen beveiligers bij zich heeft, vierde carnaval in Helmond. Zijn beveiligers troffen in een restaurant een man aan die een hartstilstand had.

"De ene begon meteen met het geven van hartmassage, een ander haalde het braaksel en kunstgebit uit de keel van het slachtoffer, de derde rende weg om de AED uit de pantserbak te halen terwijl de vierde de communicatie verzorgt", schrijft de strafadvocaat op Twitter.

De advocaat is trots op zijn beveiligers. De man is met een hartslag naar het ziekenhuis gebracht. Het is onduidelijk hoe het nu met hem gaat.

Veel optochten

Ook vandaag gaan in grote delen van het land feestvierders de straat op en de feesttenten in. Zo vinden er grote optochten plaats van Heerlen tot aan Twente en het Noord-Hollandse Zwaag.

Vanochtend stond in het Brabantse Beugen het Krakworstrennen op het programma. Tijdens de race - die sinds 1985 gehouden wordt - moet men bij een ander op de rug zo snel mogelijk een afstand afleggen. Sinds 2020 behoort Knakworstrennen officieel tot immaterieel erfgoed in Nederland.

Advertentie via Ster.nl