Afval in Maastricht na afloop carnaval
In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

Afval in delen van Limburg na carnaval niet opgeruimd door staking

In Maastricht, Meerssen en Valkenburg wordt na carnaval geen afval opgehaald. Dat komt door een staking van vuilnisophalers, die volgende week woensdag begint.

De reinigingsdiensten staken een week lang voor een betere cao. Vakbond FNV wilde eigenlijk vanaf maandag al staken, maar vanwege carnaval vonden de gemeenten dat geen goed idee, schrijft 1Limburg.

Daarom wordt dinsdagochtend het afval nog opgehaald, daarna niet meer. Gemeenten en ondernemers verwachten dat het een grote bende wordt, schrijft de regionale omroep.

Veiligheid

Niet alleen het huisvuil wordt niet opgehaald, ook de stort is gesloten en er wordt niet gereageerd op meldingen van burgers. De gemeenten mogen ook geen andere bedrijven inschakelen. "Dan zouden we de staking breken", zegt de Maastrichtse wethouder Alex Meij tegen 1Limburg.

Tijdens de staking wordt afval alleen opgehaald als het echt nodig is. "Alleen als de veiligheid in het geding komt, als bijvoorbeeld hulpdiensten niet meer voorbij kunnen, wordt er alsnog een beroep gedaan op Stadsbeheer", aldus Meij.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) onderhandelt met de vakbond. FNV wil dat de werknemers 12 procent meer loon krijgen, maar de gemeenten willen maar tot 8 procent gaan. Ook in Den Bosch en delen van Amsterdam hebben de reinigingsdiensten een actie aangekondigd. Eerder waren er al stakingen in Groningen en Utrecht.

Als de rotzooi straks blijft liggen, zullen de mensen zien hoe belangrijk het is, zeggen reinigingsmedewerkers tegen regionale omroep L1:

Afvalstaking na carnaval in Limburg: 'Zien ze hoe belangrijk het is'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl