NOS Voetbal

Cambuur loopt Heerenveen tien minuten onder de voet, maar verliest derby alsnog

Bekijk de samenvatting van SC Cambuur - sc Heerenveen

De Friese derby tussen SC Cambuur en sc Heerenveen is gewonnen door de bezoekers uit de provincie. In Leeuwarden won Heerenveen met 2-1 en dus zal het de 30 kilometer naar huis met plezier aanvangen.

Voor Heerenveen komt een einde aan een reeks van vier nederlagen op rij. SC Cambuur blijft hekkensluiter in de eredivisie.

Bliksemstart Cambuur

De fans van beide ploegen hadden hun spelers vooraf in woord en gebaar op het belang van deze wedstrijd gewezen. Cambuur had de boodschap het beste begrepen, want nog voor de rook van het welkomstvuurwerk helemaal was vervlogen, lag de bal al in het doel.

Michael Breij ontfutselde de omgeschoolde linksback Mats Köhlert de bal en gaf vervolgens een prima voorzet op Bjørn Johnsen, die voor Jeffrey Bruma kwam en de bal magistraal in de verre hoek volleerde.

Opmerkelijk genoeg was de eerste treffer van Johnsen in de eredivisie, toen nog voor ADO Den Haag, ook tegen Heerenveen.

Bjørn Johnsen maakte al na 58 seconden 1-0 voor Cambuur in de derby tegen Heerenveen.

Ook daarna leken de bezoekers nog niet wakker, want Breij combineerde zich fluitend door de Heerenveense defensie. Hij kwam echter net niet goed uit met zijn passen en dus kwam de ploeg van Kees van Wonderen met de schrik vrij.

Na die stormachtige opening nam Cambuur gas terug en liet Heerenveen in de wedstrijd komen. En dat kwam de thuisclub duur te staan.

Pechvogel Schmidt

De derby van vorig jaar tegen zijn oude club Heerenveen duurde voor Cambuur-verdediger Doke Schmidt maar twaalf minuten, toen hij met rood van het veld moest. Dat bleef hem dit keer bespaard. Maar ook nu speelde de enige Fries op het veld - doelman Andries Noppert is nog altijd geblesseerd - onbedoeld een rol in de 1-1 van Heerenveen.

Via zijn been kwam de bal namelijk voor de voeten van Osame Sahraoui, die zijn basisdebuut bij Heerenveen meteen opluisterde met een treffer.

Bekijk hieronder de reacties van Cambuur-spits Bjørn Johnsen en Heerenveen-aanvaller Osame Sahraoui.

Euforie en mineur bij Noorse smaakmakers in Friese derby: 'Hou van zulke wedstrijden'

Amper drie minuten later had Sahraoui ook bijna een assist achter zijn naam, maar zijn geweldige voorzet werd door Ché Nunnely net naast het doel gekopt.

Gedonder op veld en tribune

Na die opwindende eerste fase werd het een echte derby in Leeuwarden, met opgewonden standjes in het veld en bekers bier vanaf de tribune. Leuk voor de spanning, maar het kwam de kwaliteit van de wedstrijd niet ten goede.

De eerste grote kans kwam pas na een ruim uur en leverde meteen de voorsprong op voor de bezoekers.

Weer was Sahraoui de aanstichter met een handige dribbel in de zestienmeter van Cambuur. De Noor stuitte op de benen van Robin Ruiter, de rebound werd door Sydney van Hooijdonk op de lat gekopt en vervolgens door Milan van Ewijk met een fraaie omhaal over de lijn gewerkt.

Even leek Ché Nunnely de treffer op zijn naam te krijgen (hij tikte de bal voor alle zekerheid in het doel), maar uit de herhaling bleek de omhaal van Van Ewijk al over de lijn te zijn geweest.

Milan van Ewijk apelleert, want hij weet dat de bal over de lijn is geweest.

Voor Van Ewijk was het de kers op de taart in toch al een bijzonder potje. Van Ewijk startte namelijk voor de 100ste achtereenvolgende keer in de basis in een eredivisieduel en dat voor zijn 23ste verjaardag.

Daarmee is hij na Marc Overmars (21 jaar, 152 dagen) in 1994 de jongste speler die zijn eerste 100 wedstrijden altijd in de basis stond. Aardig detail: in het seizoen 2019/2020 speelde de Amsterdammer ook twee competitieduels voor Cambuur. Onder trainer Henk de Jong was hij in een van die duels wél invaller.

Slotoffensief

Trainer Sjors Ultee bracht flink wat invallers om het tij in de slotfase nog te kunnen keren. Een van hen, de Fransman Robin Maulun, was meteen dichtbij de 2-2. Zijn schot scheerde echter voorlangs.

Twee andere invallers, Silvester van der Water en Roberts Uldrikis, deden ook een duit in het zakje. Van der Water profiteerde van een fout van opnieuw Köhlert en gaf prima voor op de Letse spits, maar die vergat een hoek uit te kiezen voor zijn kopbal. Zo kon doelman Xavier Mous (oud-Cambuur) de bal makkelijk tegenhouden.

Andries Noppert op de tribune in Leeuwarden.

En dus was er na afloop de bittere teleurstelling bij de ene Noorse smaakmaker Johnsen en euforie bij de andere Noorse smaakmaker Sahraoui. De laatste maakte afgelopen september nog twee treffers voor Vålerenga in de derby van Oslo tegen Lillestrøm.

Nu speelde hij een hoofdrol in de Friese derby bij zijn basisdebuut in de eredivisie. Sahraoui genoot: "Ik hou van zulke wedstrijden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl