NOS Sport

Nageeye voldoet aan trainingsdoel in halve marathon Barcelona, nu focus op Rotterdam

Abdi Nageeye is als zevende geëindigd in de halve marathon van Barcelona. De 33-jarige Nederlandse atleet, die bij de Olympische Spelen in Tokio verrassend zilver won, finishte in 1.01.10.

Dat was ruim twee minuten achter de Keniaanse winnaar Charles Kipkurui Langat, de winnaar van de laatste Dam tot Damloop, die met 58.53 een parcoursrecord liep.

Abdi Nageeye bij zijn overwinning in de marathon van Rotterdam in 2022.

Björn Koreman kwam als negentiende over de finish in 1.03.44. Bij de vrouwen werd Jacelyn Gruppen achtste in 1.11.01.

Voorbereiding op Rotterdam

Nageeye is volop in de voorbereiding op de marathon van Rotterdam, die op 16 april wordt gelopen. Vorig jaar werd hij de eerste Nederlandse man die de grootste marathon van ons land op zijn naam wist te schrijven.

Een verbetering van zijn Nederlands record op de halve marathon (1.00.24) had hij al uit zijn hoofd gezet. Nageeye mikte op een tijd rond 61 minuten en voldeed dus aan zijn eigen verwachtingen.

"In Barcelona wil ik mijn benen testen, even kijken waar ik sta op dit moment", vertelde hij afgelopen week. "Maar ik loop daar ook om even weg te komen van mijn trainingsstage in Ethiopië. Ik heb daar maandenlang heel goed getraind, maar je kunt heel moeilijk zo lang de volle focus houden."

Na Rotterdam gaat de focus op de WK atletiek in Boedapest in augustus. "Vorig jaar had ik een medaille kunnen pakken, maar dat lukte helaas niet. Ik wil later aan mijn kleinkinderen kunnen vertellen dat ik zowel een olympische als een WK-medaille heb gewonnen. Die laatste ontbreekt nog."

Abdi Nageeye wint als eerste Nederlandse man de Rotterdamse marathon

Nageeye vertelde ook dat het gemis van zijn vier kinderen hem zwaar valt. "Ze wonen in het noorden van mijn geboorteland Somalië, zijn daar geboren, hebben hun eigen plekje. Maar als ik mij wil blijven meten met de wereldtop, dan moet ik op hoogtestage naar Kenia of Ethiopië."

Dat doet hij vooralsnog trouw, al knaagt het soms wel. "In Somalië is een oorlog aan de gang. Het is er onrustig. Dat vind ik moeilijk."

Ook parcoursrecord bij vrouwen

Bij de vrouwen zegevierde Irine Kimais uit Kenia. Met 1.04.37 dook ze ruim een halve minuut onder het parcoursrecord. Kimais bleef haar landgenote Joyciline Jepkosgei bijna 10 seconden voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl