Blinken en Wang hebben een uur met elkaar gesproken (archieffoto)
NOS NieuwsAangepast

Blinken spreekt Chinese topdiplomaat aan op ballonnenspionage

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken heeft vandaag gesproken met de Chinese topdiplomaat Wang Yi op de veiligheidsconferentie in München. In het gesprek zei Blinken dat China op "onacceptabele wijze" de Amerikaanse soevereiniteit en het internationaal recht heeft geschonden.

Wang Yi was van 2013 tot 30 december vorig jaar minister van Buitenlandse Zaken. Sindsdien is hij directeur van de machtige Centrale Commissie voor Buitenlandse Zaken, waar ook president Xi in zit.

Blinken en Wang spraken bijna een uur met elkaar. Het was de eerste ontmoeting op hoog niveau tussen de beide landen, sinds de Verenigde Staten twee weken geleden op bevel van president Biden een Chinese ballon uit de lucht schoten.

China zegt dat het om een uit koers geraakte weerballon gaat, maar volgens de VS was de ballon een Chinees spionage-instrument, onder meer door de aanwezigheid van antennes om communicatie te onderscheppen. Blinken heeft tegen Wang gezegd dat dit nooit meer mag gebeuren.

Eerder vandaag noemde Wang het neerschieten van de ballon "onvoorstelbaar", "hysterisch" en "absurd." "De acties laten niet zien dat de VS groot en sterk is, maar precies het tegenovergestelde," zei Wang. Sinds het 'ballonincident' hebben beide landen afspraken met elkaar afgezegd. De ontmoeting vandaag is dus bijzonder.

Blinken zei na afloop van het gesprek in een tweet dat hij China ook gewaarschuwd heeft tegen het geven van materiële steun aan Rusland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl