NOS SportAangepast

Griekspoor strandt in halve finale Ahoy: 'Niet goed genoeg tegen Sinner in vorm'

Griekspoor niet naar finale Ahoy: hij komt tekort tegen Sinner

Tallon Griekspoor is er niet in geslaagd in de voetsporen te treden van Raemon Sluiter, zijn vorige coach en twintig jaar geleden de laatste Nederlander in de finale van het ABN Amro Open-tennistoernooi.

De 26-jarige Amsterdammer moest in de halve finales buigen voor Jannik Sinner, de nummer veertien van de wereld: 5-7, 6-7 (5). Door het halen van de laatste vier stijgt Griekspoor van de 61ste naar de 40ste plaats op de wereldranglijst, zijn hoogste positie ooit.

Finale tegen Medvedev

Sinner wacht zondag een finale tegen Daniil Medvedev. De Rus, elfde op de wereldranglijst en in Rotterdam als zesde geplaatst, won de vier vorige onderlinge duels.

Met de 21-jarige Sinner trof Griekspoor een in grote vorm stekende opponent. De Italiaan was naar Rotterdam gekomen met een vorig weekeinde in Montpellier verdiende ATP-titel op zak (zijn zevende al) en hij versloeg in Ahoy op weg naar de finale onder anderen de als eerste geplaatste Stefanos Tsitsipas, de nummer drie van de wereld en verliezend finalist bij de Australian Open.

Griekspoor: 'Kleine kansjes'

"Ik speelde een goede wedstrijd, maar goed is niet goed genoeg tegen Sinner in deze vorm. Ik struggelde wat met mijn eerste service en maakte iets te weinig returns op links en op de tweede service. En dan verlies je in twee close sets."

"Hij geeft heel weinig weg. Een paar keer 0-15, tweede service en 30-gelijk, tweede service. Dat zijn hele kleine kansjes, maar ja, geen breakpoint gehad. Hij speelde ook ongelooflijke punten op die momenten. Hij is gewoon een heel goede speler."

Het eerste punt van het duel was voor Griekspoor, maar met onder andere twee aces haalde de tegen Tsitsipas zo sterk serverende Sinner de openingsgame alsnog binnen.

Breakpoints lieten lang op zich wachten in de eerste set, waarin de Nederlandse underdog zich prima staande hield in de rally's en ook regelmatig het ritme van de slagenwisseling bepaalde.

Domper

Beiden hadden vaak succes met een versnelling met de forehand. Op 5-6 brak een mindere game Griekspoor echter op. Een enkel foutje hielp Sinner aan een breekpunt, tevens een setpunt, en daar wist de doortastende Italiaan wel raad mee. Hij pakte de eerste set en bezorgde daarmee zijn tegenstander een flinke domper.

Jannik Sinner

Er sloop wat onrust in het spel van Griekspoor, die begin dit jaar in het Indiase Pune zijn eerste ATP-titel veroverde, maar al snel herpakte hij zich. De zeldzame kansjes om Sinner in diens servicegames in het nauw te brengen, liet hij echter opnieuw door de vingers glippen.

De tweede set, waarin beide spelers beter begonnen te serveren, bleef zonder breekpunten en draaide derhalve uit op een tiebreak. Een misser van Griekspoor op 3-3 hielp Sinner aan een zogenaamde mini-break. Twee opslagen later had de Italiaan op matchpoint kunnen komen, ware het niet dat een backhand een haartje naast de lijn belandde.

Een nieuwe foutje van Griekspoor, nu met de forehand, bracht Sinner echter alsnog op een 6-4 voorsprong en dus twee matchpoints. Op het tweede werd een lob Griekspoor fataal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl