NOS Nieuws

VS meldt dood regionale IS-leider in Syrië

Het Amerikaanse leger zegt dat het in het noordoosten van Syrië een regionale leider van Islamitische Staat heeft gedood. Het gaat volgens de VS om Hamza al-Homsi, die de terroristische groepering zou hebben geleid in het oosten van Syrië.

Homsi werd gedood bij een helikopteroperatie die specifiek tegen hem was gericht, meldt het leger. De aanval werd uitgevoerd in samenwerking met de Syrische Democratische Strijdkrachten, een Koerdische groepering die vaker samen optrekt met de VS.

De IS-leider was volgens de Amerikanen de enige die om het leven kwam bij de actie. Wel raakten vier Amerikaanse militairen en een legerhond gewond bij een explosie die door Homsi werd veroorzaakt, zegt het leger. Hun toestand is stabiel.

Het is niet voor het eerst dat de Verenigde Staten of bondgenoten een leider van IS ombrengen. Zo werd afgelopen najaar de hoogste leider van IS, Abu al-Hassan al-Qurayshi, gedood. Eind vorige maand maakte de VS de dood bekend van een Somalische IS-leider.

Vandaag 53 doden bij aanslag

IS werd als machtsblok al jaren geleden verdreven uit het gebied, maar afzonderlijke cellen plegen nog geregeld aanslagen in de regio's in Syrië en Irak waar het 'kalifaat' van IS voorheen gold. Juist vandaag maakten Syrische staatsmedia melding van 53 doden bij een aanslag in de oostelijke stad al-Sukhna.

Volgens staatspersbureau Sana waren de slachtoffers truffels aan het plukken in de woestijn. Ze werden omsingeld door IS-terroristen en doodgeschoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl