De vrachtwagen stond in een dorpje niet ver van Sofia
NOS NieuwsAangepast

18 dode Afghanen in achtergelaten truck Bulgarije

In Bulgarije zijn zeker achttien mensen dood gevonden in een vrachtwagen. Volgens het persbureau BTA gaat het om Afghaanse migranten. Drie mensen zijn aangehouden in verband met de vondst.

De vrachtwagen was achtergelaten in een dorp niet ver van de Bulgaarse hoofdstad Sofia. In een verstopplaats onder een partij hout bleken meer dan vijftig mensen te liggen. Achttien van hen, onder wie naar verluidt een jong kind, waren overleden.

Waarschijnlijk zijn de slachtoffers gestikt. Minister Medjidiev van Binnenlandse Zaken zegt dat de inzittenden een gebrek aan zuurstof hadden. "Ze waren onderkoeld en nat en hadden al dagen niet gegeten."

Chauffeur was spoorloos

De overige ruim dertig overlevenden zijn naar ziekenhuizen gebracht. Enkele van hen verkeren volgens de minister in kritieke, maar stabiele toestand. Volgens televisiezender BNT kwam de vrachtwagen uit de richting van de Turkse grens en was hij op weg naar de grens met Servië.

De chauffeur was ten tijde van de vondst nergens te bekennen. Aan het begin van de avond maakten de autoriteiten bekend dat er drie mensen zijn opgepakt. Onduidelijk is nog of de chauffeur onder de arrestanten is.

Engeland en Oostenrijk

Elders in Europa speelden zich eerder soortgelijke drama's af. In 2019 werden in Engeland 39 Vietnamezen dood aangetroffen in een koelwagen. Twee jaar eerder werd op een vluchtstrook in Oostenrijk een truck gevonden met meer dan zeventig gestikte migranten.

Bulgarije worstelt al een tijd met het toenemend aantal migranten dat het land probeert binnen te komen, vaak op weg naar andere EU-landen. Onlangs heeft de regering het aantal grenswachten aan de Turkse grens fors opgeschroefd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl