Leden van de rechtbank bekijken op vliegbasis Gilze-Rijen de reconstructie van het in 2014 neergeschoten MH17-toestel
NOS NieuwsAangepast

Kabinet noemt ontbieden gezant vanwege MH17 diplomatiek spel van Rusland

Het kabinet is niet onder de indruk van het diplomatieke signaal van de Russische regering. Die ontbood de Nederlandse ambassadeur op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou vanwege het Nederlandse standpunt in de MH17-zaak.

Vicepremier Kaag zegt dat dit soort dingen horen bij het diplomatieke spel. "Een ambassadeur kan op het matje geroepen worden. Die hoort de boodschap dan braaf aan en dat is het dan ook, zou ik zeggen."

De Russische regering wil dat Nederland stopt met "dwangmatige pogingen" om Rusland verantwoordelijk te houden voor het neerstorten van MH17. Ook noemde het Russische ministerie het Joint Investigation Team (JIT) "gepolitiseerd". Het JIT doet onderzoek naar wie er verantwoordelijk is voor het neerstorten van het passagiersvliegtuig.

Gerechtigheid

Het kabinet is niet van plan zich hier iets van aan te trekken. "Wij zoeken gerechtigheid", zegt Kaag. "Wij zetten met onze internationale partners in op waarheidsvinding en dat doen we voor de slachtoffers en hun familieleden."

Vorige week dinsdag werd juist de Russische ambassadeur in Nederland ontboden vanwege de MH17-zaak. Premier Rutte zei toen in de Tweede Kamer dat de ambassadeur "tekst en uitleg" moest komen geven over de betrokkenheid van president Poetin. Het JIT maakte vorige week bekend dat er sterke aanwijzingen zijn dat Poetin groen licht gaf voor de inzet van wapens waarmee het vliegtuig is neergehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl