Sevilla-speler Montiel hielp Argentinië aan de wereldtitel
NOS Voetbal

Held in Argentinië, maar PSV-opponent Sevilla heeft 'ware Montiel' nog niet gezien

  • Bart van Dooijeweert

  • Bart van Dooijeweert

In Argentinië is hij sinds het WK een nationale held, maar bij zijn club Sevilla FC weet Gonzalo Montiel nog niet te overtuigen. Het is nog maar de vraag of de rechtsback donderdagavond in het Europa League-duel met PSV in actie komt.

Ga er maar aan staan, als relatief onervaren en onbekende voetballer. De beslissende penalty in een WK-finale, terwijl de hele wereld meekijkt. Montiel draaide zijn hand er niet voor om. Bijna achteloos schoot hij eind vorig jaar in Qatar vanaf elf meter de bal achter de Franse doelman Hugo Lloris. Argentinië was wereldkampioen.

Eerder benutte Montiel ook al zijn strafschop tegen Andries Noppert in de kwartfinale tegen Oranje. Dat bondscoach Lionel Scaloni de rechtsback opzadelde met de belangrijke klussen was voor de Argentijnse fans geen verrassing. Montiel benutte alle tien de penalty's die hij in zijn carrière nam.

De Wang

De 26-jarige verdediger is een specialist vanaf elf meter. Vaak stuurt hij de keeper met zijn 'no look'-penalty's de verkeerde hoek in, door naar de ene kant te kijken en in de andere hoek te schieten. Dat kunstje leverde hem in Argentinië de bijnaam 'El Cachete' (De Wang) op.

In Sevilla werd er wél met verbazing gekeken naar de glansrol van Montiel in Qatar. Sinds de verdediger in augustus 2021 voor elf miljoen euro werd overgenomen van River Plate, heeft hij in Andalusië nog geen geweldige indruk gemaakt.

Trainerswisseling

Montiel pendelt tussen bank en basis. "De ware Montiel hebben we hier nog niet gezien", zegt Antonio Caamaño, verslaggever van het regionale radiostation Canal Sur. "Hij heeft het in het begin erg moeilijk gehad. De laatste tijd gaat het iets beter met hem."

De opmars van Montiel bij Sevilla valt samen met een trainerswisseling. Julen Lopetegui werd in oktober vorig jaar ontslagen toen Sevilla in de degradatiezone bivakkeerde. Zijn opvolger is een landgenoot van Montiel: voormalig Argentijns bondscoach Jorge Sampaoli.

Rood voor Montiel in de derby tussen Betis en Sevilla. Het leverde hem drie duels schorsing op

De nieuwe trainer sprak op een persconferentie onlangs bemoedigende woorden over Montiel. "De prestaties van Gonzalo hangen samen met die van het team. Als wij veel op de helft van de tegenstander komen, kan hij een belangrijke rol spelen in ons aanvalsspel."

"Maar als we de bal niet hebben, heeft hij het wat moeilijker. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij zich op dit vlak zal verbeteren."

Anderhalve week geleden bleek wat Sampaoli bedoelde. Montiel ging in de fout bij alle doelpunten tijdens de 3-0 nederlaag tegen FC Barcelona. Het was een incident, voor zowel de verdediger als de club. Want sinds de jaarwisseling werden vier van de zes competitieduels gewonnen en speelt Montiel steeds vaker én beter.

PSV-trainer Ruud van Nistelrooij is een bewonderaar van de speelwijze van Sevilla-trainer Jorge Sampaoli:

'Geweldig om Sampaoli tegen te komen'

Dankzij de goede resultaten liet Sevilla de degradatiezone achter zich. De ploeg van Sampaoli staat inmiddels twaalfde, al is het gat met de ploegen onder de rode streep nog steeds erg klein. De voorsprong op nummer achttien Valencia, dat net onder de degradatiestreep vertoeft, bedraagt slechts vier punten.

'Europa League geen prioriteit'

"Handhaving in de competitie is prioriteit", zegt journalist Caamaño. "De Europa League is minder belangrijk. Sevilla zal niet met zijn sterkste elftal tegen PSV spelen, maar het zal echt wel een competitief team zijn. Sampaoli zal geen B-elftal opstellen."

Sevilla-trainer Sampaoli en rechtsback Navas op de persconferentie van woensdag

De trainer zelf sprak woensdagmiddag tijdens zijn persconferentie woorden van gelijke strekking. "We moeten eerst aan handhaving in La Liga denken, daarna komt al het andere."

"Tegen PSV zullen we met het best mogelijke team van die dag spelen. En zondag tegen Rayo Vallecano kies ik voor het beste team van die dag. Omdat de wedstrijden zo kort na elkaar komen, zal dat niet twee keer hetzelfde team kunnen zijn."

Of Montiel tegen PSV een basisplaats krijgt? De kans lijkt klein, want Jesús Navas zat naast Sampaoli op de persconferentie. De 37-jarige aanvoerder is als rechtsback zijn directe concurrent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl