De kapsalon, patat, vlees, een beetje sla, veel saus en kaas
In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Rotterdamse snack kapsalon viert twintigste verjaardag

De Rotterdamse shoarmazaak El Aviva viert deze week de twintigste verjaardag van de kapsalon. Het gerecht ontstond in 2003 min of meer bij toeval toen kapper Nataniël 'Tati' Gomes bij de shoarmazaak zijn eigen variant op een broodje shoarma bestelde.

Inmiddels is de combinatie van patates frites, shoarma, tomaat, komkommer, knoflooksaus, sambal en gesmolten kaas tot in Suriname en Indonesië te koop.

Een kapsalon bevat gemiddeld 1800 kilocalorieën. Dat is net iets minder dan de gemiddelde man of vrouw nodig heeft om de de dag door te komen. "Het maakt mij niet zoveel uit", zegt een klant tegen omroep Rijnmond. "Ik eet het gewoon omdat ik het lekker vind."

Snel succes

Er worden wel vaker nieuwe snacks bedacht. De frikadel speciaal of het patatje oorlog zijn er ook niet altijd geweest. Maar de snelle opkomst van de kapsalon is ongekend. Niet lang nadat eigenaar Dervis Bengü van El Aviva het gerecht op de kaart zette, kon je de kapsalon al in heel Nederland bestellen.

Daarbij wil de samenstelling nog wel eens veranderen. Wat bleef was het aluminium bakje en de patat, maar op veel plekken werd de shoarma vervangen door döner of door vis. Ook met de saus en de kaas wordt stevig gevarieerd. Zo is er ook een kapsalon met pindasaus (de 'wassalon'), een broodje kapsalon en een iets minder ongezonde vegetarische variant (nog geen 800 calorieën).

Kapsalon in een Duitse Imbiss

Al na een paar jaar bleek dat de kapsalon ook in het buitenland aansloeg, vaak onder zijn Nederlandse naam. In België en Duitsland is de kapsalon inmiddels ingeburgerd, evenals in Suriname (met pindasaus).

Restaurant Smaklek

Vorig jaar ontdekte een verslaggever van Rijnmond bij toeval dat hij ook een kapsalon kon bestellen in de Indonesische hoofdstad Jakarta. "Dutch comfort food", prijst de uitbater van restaurant Smaklek de schotel aan. De bodem van het gerecht bestaat in dit geval uit gele rijst in plaats van frites.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl