Het aanbod bij een makelaarskantoor in Amsterdam
NOS Nieuws

Starter heeft kans op slechts 3 procent van de koopwoningen in Nederland

Ondanks de dalende huizenprijzen valt er voor starters nog steeds weinig te kiezen op de woningmarkt. Een gemiddelde alleenverdienende starter kan slechts 3,4 procent van de koopwoningen in Nederland financieren, zo blijkt uit cijfers van taxatiebedrijf Calcasa. Voor tweeverdienende starters is het beeld met zo'n veertig procent gunstiger.

De verschillen tussen regio's zijn groot. In bijna de helft van de Nederlandse gemeenten komt een starter in aanmerking voor minder dan 1 procent van de koopwoningen. Wie in bijvoorbeeld Groningen of Heerlen zoekt maakt meer kans.

Woningprijzen als drijver

In de tweede helft van 2022 daalden de huizenprijzen voor het eerst sinds 2013 flink. Toch is de gemiddelde Nederlandse woning met een prijs van 447.000 euro nog ver buiten bereik van de gemiddelde starter, zegt Calcasa. Eind vorig jaar konden mensen in de leeftijdscategorie 25-35 jaar ongeveer 200.000 euro lenen. Dit is gebaseerd op een gemiddeld salaris van 45.000 euro en een rente van vier procent.

"De positie van de starter is alleen maar verslechterd de afgelopen jaren", stelt Tijs Pellemans van Calcasa. "De woningprijzen zijn de grootste oorzaak. Die zijn de afgelopen vijf jaar veel harder gestegen dan de inkomens en ook veel harder dan de rentes in het begin zijn gedaald."

Dat deze stijging van de huizenprijzen juist jonge woningkopers hard treft heeft volgens Pellemans alles te maken met de grote vraag naar woningen in de lagere prijsklasse.

Waar starters wel en waar ze niet kunnen financieren zie je hieronder. De waarde van de woningen is op basis van data door Calcasa getaxeerd:

Wie op zoek is naar een woning onder de twee ton doet er goed aan om de provincies Noord- en Zuid-Holland en Noord-Brabant te mijden. Starters die zoeken in Friesland, Groningen, Zeeland of Limburg hebben meer kans. "Eigenlijk kom je bepaalde gebieden helemaal niet meer in als starter", stelt Pellemans.

Voor starters die gezamenlijk een huis willen kopen is de situatie een stuk rooskleuriger. Zij hebben namelijk met gemiddeld een hypotheek rond 360.000 euro de mogelijkheid om bijna veertig procent van de huizen in Nederland te financieren.

Starters die op de valreep nog hebben kunnen profiteren van de eenmalige vrije schenking van 100.000 euro, komen in aanmerking voor bijna een kwart van de Nederlandse koopwoningen.

Geen significante verbeteringen

Zullen de dalende huizenprijzen ervoor zorgen dat er voor jonge huizenkopers de komende tijd wat meer woningen beschikbaar komen? Pellemans verwacht dat de positie van starters zal verbeteren, maar niet significant. "Er moet veel voor gebeuren om de stijging van afgelopen vijf jaar goed te maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl