Leden van het WHO-onderzoeksteam bij de dierenmarkt in Wuhan in januari 2021
NOS Nieuws

WHO schrapt vervolgstudies naar oorsprong coronavirus

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft plannen om meer onderzoek te doen naar de oorsprong van het coronavirus geschrapt, meldt het wetenschappelijk tijdschrift Nature. De onderzoekers krijgen geen toegang tot China.

De politieke belangen wereldwijd maken vervolgstudies op dit moment onmogelijk, zegt WHO-epidemioloog Maria Van Kerkhove tegen Nature. "Er is geen tweede onderzoeksfase meer."

Onderzoeker Marion Koopmans, die ook deel uitmaakte van de WHO-missie naar Wuhan, hekelt die politisering van deze studies:

Een team van wetenschappers kon onder de vlag van de WHO begin 2021 onderzoek doen in Wuhan, de Chinese stad waar het coronavirus ruim een jaar eerder voor het eerst was gevonden. Belangrijkste vraag was waar het virus vandaan kwam. De onderzoekers kwamen keer op keer uit op dezelfde plek: een markt waar levende dieren werden verhandeld.

Toch zeiden ze er gelijk bij dat ze graag vervolgonderzoek in China wilden doen. Want hoe het virus op die markt terecht was gekomen, is bijvoorbeeld nog een onbeantwoorde vraag.

Maar de Chinezen weigerden, omdat voldoende duidelijk was gemaakt waar het virus vandaan kwam. Bovendien vonden ze het kwalijk dat de WHO ook de theorie wilde onderzoeken dat het virus uit een laboratorium in Wuhan was 'ontsnapt'. De Amerikaanse regering verweet China vervolgens een gebrek aan openheid.

Nieuwsuur maakte anderhalf jaar geleden deze video over de oorsprong van het coronavirus:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl