Wilde zeekraal, al jaren beschermd maar nu ook heel beperkt beschikbaar
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS NieuwsAangepast

Regels zelf snijden lamsoor en zeekraal aangescherpt in Zeeland

Supergezond, prima in allerlei gerechten te verwerken en volgens kenners ook gewoon lekker. Maar in Zeeland wordt de regels voor het snijden van de zee-groenten zeekraal en lamsoor strenger.

De provincie, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Zeeuws Landschap verschuiven het seizoen, vanwege het broedseizoen. Een beperkt aantal liefhebbers moet een speciale vergunning aanvragen en mag in plaats van de gebruikelijke 2,5 kilo zeekraal en lamsoor nog maar 1 kilo per keer snijden, meldt Omroep Zeeland.

Het is een Zeeuwse traditie, het recreatief snijden van zeekraal en lamsoor. Vooral in de wateren rond Tholen gebeurt het veel: met een scherp mes zelf erop uit. De snijders wijzen erop dat de planten vol zitten met mineralen en vitamines, helemaal niet zo zout smaken als verwacht en "een goede beet" hebben.

Negatieve effecten

Maar al dat gesnij kan ook leiden tot "significante negatieve effecten op de natuur", bleek vorig jaar september uit onderzoek. Zo groeien ze vaak op dezelfde plek waar veel vogels zitten.

"In bepaalde gebieden kan het gewoon echt niet meer. Het verstoort bijvoorbeeld broedende vogels waardoor je minder broedsucces hebt", zei de Zeeuwse gedeputeerde Anita Pijpelink in september.

Komend seizoen mag er alleen nog maar gesneden worden in juli en augustus. Wie aan de gang wil, moet een op naam gestelde vergunning aanvragen en een tijdvak op een bepaalde dag reserveren. Tijdens het hele seizoen mag je slechts tien keer snijden. Bovendien geldt: er worden maximaal 284 vergunningen afgegeven. Dat gaat door middel van een loting.

Gebieden Snij-vrij

Een aantal gebieden wordt helemaal snij-vrij. Dat geldt deze zomer al voor De Oesterput (gemeente Noord-Beveland) en vanaf volgend jaar voor de schorren van de Anna Jacobapolder-West (gemeente Tholen). Vanaf 2026 mag er ook niet meer gesneden worden op de schorren bij Anna Jacobapolder-Oost, bij Sint Annaland (beide gemeente Tholen) en de Rattekaai (gemeente Reimerswaal).

Misschien een troost voor de liefhebbers: zeekraal en lamsoor worden ook gewoon gekweekt in kassen. De aanvoer naar viswinkels en supermarkten zoals Albert Heijn en Jumbo komt dus niet in gevaar.

Advertentie via Ster.nl