Mo Ihattaren vorig jaar bij de wedstrijd AZ-Ajax
NOS VoetbalAangepast

Ihattaren 'vrijgelaten', maar aan val voetbaltalent (21) lijkt geen einde te komen

Trots poseerde bondscoach Ronald Koeman in 2019 op trainingscentrum De Herdgang in Eindhoven met Mohamed Ihattaren. De voetballer had na een aantal goede gesprekken gekozen voor een toekomst als international van Oranje.

Tot een debuut in het Nederlands elftal kwam het nooit, in drie jaar tijd is er veel gebeurd. De 21-jarige Ihattaren werd zondag gearresteerd vanwege een conflict in relationele sfeer. De politie laat weten dat de 21-jarige arrestant van zondag inmiddels weer is vrijgelaten, zonder Ihattaren bij naam te noemen. Hij geldt nog wel als verdachte.

Terug naar drie jaar geleden. Koeman nam de tijd nam met Ihattaren, die vanwege zijn Marokkaanse roots ook voor het Noord-Afrikaanse land had kunnen uitkomen. De in Utrecht geboren middenvelder was pas zeventien jaar jong en diep geraakt door het verlies van zijn vader. "Als hij zegt dat hij rust wil, dan wacht ik daarop."

Tegenwoordig lijkt het vooral de vraag of de aanvallende middenvelder überhaupt nog ooit op een voetbalveld te bewonderen is. Zo onnavolgbaar hij was met de bal aan zijn voet, bouwt hij nu vooral buiten de lijnen een reputatie op. En niet zo'n beste.

"Het pijnlijke verhaal van een speler die zichzelf niet kan vinden", omschrijft de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport de carrière van Ihattaren, die nog tot de zomer van 2025 onder contract staat bij Juventus. In Turijn hoeft hij zich voorlopig niet op de training te melden.

Strenge begeleider

De voetballer Ihattaren verkeert in nog slechtere staat dan een jaar geleden, is de bittere conclusie van de roze sportkrant. Toen Ajax hem de kans bood onder strenge begeleiding zijn loopbaan weer op de rails te krijgen.

Mo Ihattaren op trainingskamp met Ajax

Persoonlijke begeleiding door Gerald Vanenburg, Wesley Sneijder en zelfs de warmte van de familie Nouri, niets hielp.

"Het ten koste van alles willen slagen. Dat snapt hij niet... Hij deed in twee wedstrijden bij Jong Ajax wat andere spelers in een heel seizoen niet lukt. Dat hij het niet snapt dat blijkt wel... Want als hij het wel zou snappen, speelde hij bij de grootste clubs ter wereld", zei Vanenburg bij Ziggo.

Vanenburg stoomde Ihattaren met individuele trainingen in een paar maanden klaar voor de A-selectie van Ajax. Een tweede samenwerking na een zoveelste terugval werd vroegtijdig afgebroken.

Mo Ihattaren en Gerald Vanenburg in het Olympisch Stadion

"Het wordt een moeilijk verhaal", concludeerde Sneijder bij Veronica, die ook kortstondig probeerde Ihattaren op het juiste spoor te krijgen. "Hij heeft die passie en die vreugde wel, maar hij kan de knop nog niet omzetten. Althans, dat heb ik geconcludeerd en dan is het voor mij ook moeilijk."

Criminaliteit

Hij kwam volgens de oud-internationals vaak te laat, lapte goedbedoelde adviezen aan zijn laars en was vooral met andere dingen dan met zijn voetbalcarrière bezig.

Dat laatste erkende Ihattaren zelf ook, toen hij in De Telegraaf zijn waardering uitsprak voor de steun die Mo Nouri hem bood. "Op Kanaleneiland in Utrecht, waar ik ben opgegroeid, zag ik niet in dat de grens met criminaliteit heel dun is."

Het leek er allemaal zo goed uit te zien voor Mo Ihattaren, afgelopen zomer:

Bij Ajax is Ihattaren de schaamte voorbij: 'Ik ben gelukkig'

Of het ene met het andere incident te maken had, is niet helemaal duidelijk, maar in een paar maanden tijd ging de auto van Ihattaren in vlammen op, kon hij vanwege ernstige dreigingen niet op het trainingsveld van Ajax verschijnen en werd hij tot twee keer toe gearresteerd.

Intussen kreeg Ihattaren in de media nog steeds de aandacht van een absolute topvoetballer. Twee jaar na zijn laatste goal in de eredivisie, toen hij als invaller de bal ongenadig hard in de bovenhoek joeg en in de camera schreeuwde: "Niemand die mij kapot krijgt, niemand!"

Ihattaren schreeuwt na wereldgoal: 'Niemand die mij kapot krijgt, niemand!'

Daarna werd het stil, maar voetbal gaat altijd door. PSV heeft in Xavi Simons allang weer een nieuwe ster.

Even terug naar drie seizoenen geleden, toen Ihattaren de eredivisie versteld liet staan met zijn talent. De PSV-supporters zongen uit volle borst voor hun tienerster, op de melodie van het toepasselijke 'No Limit'. Zijn linker zou een recordbedrag kunnen opleveren, bedragen van tientallen miljoenen klonken.

Tot de speler op ramkoers raakte met zijn nieuwe coach Roger Schmidt, die hem diverse keren uit de selectie zette. De aanpak van de Duitse trainer werd door Ihattaren gezien als directe aanleiding van zijn terugval destijds bij PSV. Maar de kennis van nu zorgt voor nuance.

Gokje

"Ik hoop oprecht dat hij op een dag werkelijk zijn potentieel zal benutten", was het enige wat Schmidt er achteraf nog over wilde zeggen. "Reflecteren op jezelf hoort daar uiteindelijk wel bij."

Voor Juventus was de transfersom van een kleine twee miljoen euro een gokje waard, al hadden ook de Italianen al snel genoeg van zijn grillen na een verhuurperiode aan Sampdoria die op een grote deceptie uitliep. Na één wedstrijd op de bank was de speler plotseling weer vertrokken. Zonder iemand in Genua in te lichten vertrok hij naar Nederland.

De statistieken van Mo Ihattaren bij Juventus in de database van La Gazzetta dello Sport.

Afgezonderd van de buitenwereld werkte Ihattaren daarna in Amsterdam aan een rentree. In de voorbereiding op dit seizoen deed hij zijn verhaal.

"Ik moest even tot mezelf komen. Ik ben natuurlijk snel gekomen bij PSV 1. Het is snel gegaan en ik heb veel meegemaakt. Dan moet er een moment komen dat je even moet nadenken: hoe moet ik door?"

Zondag werd de voetballer op zijn 21ste verjaardag gearresteerd. Een dag later werd zijn huis in Vleuten door de politie doorzocht.

Het allesoverheersende gevoel blijft dat de voetballer Ihattaren maar een schim is gebleken van wat hij had kunnen zijn. Tegen Voetbal International sprak hij ooit de veelzeggende woorden: "Als ik helemaal goed in mijn vel zit, kan ik de eredivisie omverblazen."

'Bal is zijn grote vriend'

Als. Het hele verhaal zit 'm in dat ene woord. Want aan zijn talent heeft nooit iemand durven twijfelen. "Hoe hij speelt, dat is pure liefde voor het voetbal", zei Willem van Hanegem in het Algemeen Dagblad. "De bal is zijn grote vriend."

Koeman, die in het verleden al zoveel tijd in Ihattaren investeerde, is terug als bondscoach. Hij vertelde onlangs al een tijd geen contact meer met hem te hebben. Ook de oud-international gaat de situatie aan het hart. "Een talent moet ook leren van zijn fouten. Het is erg jammer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl