NOS NieuwsAangepast

Duitse choreograaf geschorst na aanval met hondenpoep op recensent

De choreograaf van de Staatsopera in de Duitse stad Hannover, Marco Goecke, is geschorst omdat hij een critica heeft besmeurd met hondenpoep. De aanval was een reactie op een negatieve recensie die de journaliste schreef over een voorstelling van Goecke in theater Amare in Den Haag.

Zaterdagavond, in de pauze van de première van Goecke's voorstelling Geloof - Hoop - Liefde in Hannover, zou de choreograaf theaterrecensent Wiebke Hüster bij zich hebben geroepen. Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung, waarvoor Hüster schrijft, vroeg Goecke de journaliste op dreigende wijze wat ze op zijn première deed.

Die dag stond er een recensie van Hüster in de krant over Goeckes voorstelling In the Dutch Mountains, opgevoerd door het Nederlands Dans Theater (NDT). Ze noemde het ballet saai en onsamenhangend. "Bezoekers worden tijdens het kijken afwisselend gek en gaan dood van verveling", oordeelde de criticus.

Voor de choreograaf was deze kritiek kennelijk moeilijk te verteren. Bij de confrontatie in de overvolle foyer in Hannover zou hij de journaliste ervan hebben beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor het opzeggen van abonnementen door bezoekers. Vervolgens haalde hij een zak met poep tevoorschijn en sloeg Hüster hiermee in het gezicht.

Vernederende daad

De Staatsopera in Hannover biedt excuses aan voor het incident en meldt dat de choreograaf is geschorst en een toegangsverbod heeft gekregen. In een verklaring op de website schrijft het theater dat de persoonlijke integriteit van Hüster is aangetast. Bovendien heeft de choreograaf enorme schade toegebracht aan de Staatsopera en het Staatsballet, aldus het theater. De directeur van het theater verwacht in de komende dagen een uitgebreide verontschuldiging van Goecke.

Op de lokale televisiezender NDR Niedersachsen reageerde Goecke vanmiddag op zijn actie. Hij zegt geschrokken te zijn van zichzelf, maar biedt niet zijn excuses aan. "Ik denk dat de keuze van het middel niet geweldig was. Het wordt maatschappelijk gezien natuurlijk niet gerespecteerd als je je toevlucht neemt tot dergelijke middelen."

De choreograaf zegt prima om te kunnen gaan met slechte recensies, maar dat de kritiek van Hüster tegen hem persoonlijk was gericht. "Ik weet dat 99 procent van de dansprofessionals in dit land zich al jaren extreem gekwetst voelt door deze vrouw."

'In strijd met onze waarden'

De directie van het Nederlands Dans Theater in Den Haag zegt het incident ten zeerste te betreuren. Goecke is een belangrijke choreograaf voor het gezelschap. De voorstelling In the Dutch Mountains wordt de rest van de maand nog in verschillende theaters in Nederland opgevoerd. "Dit handelen is in strijd met onze waarden die we als leidraad in al onze samenwerkingen hanteren", aldus het NDT.

Hüster heeft aangifte gedaan bij de politie en er is een onderzoek gestart. De Frankfurter Allgemeine Zeitung zegt de "vernederende daad" te beschouwen als een poging om de vrije, kritische kijk op kunst van journalisten in te perken. "Goeckes grensoverschrijding legt de verstoorde relatie bloot tussen kunstenaar en kritiek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl