Sinds het najaar worden al Iraanse Shahed-drones ingezet door Rusland.
NOS Nieuws

'Iran levert nieuwe, geavanceerdere drones aan Rusland'

Het Iraanse regime heeft in de afgelopen maanden een nieuw type drone aan Rusland geleverd dat terug kan vliegen naar zijn punt van vertrek. Dat schrijft de Britse krant The Guardian op basis van Iraanse bronnen.

Sinds een bezoek van Russische functionarissen aan Teheran in november zijn er 18 drones van het nieuwere type naar Rusland vervoerd, schrijft de krant. Beide landen grenzen aan de Kaspische Zee, waardoor de wapens relatief makkelijk over water vervoerd kunnen worden. Daarnaast zouden enkele drones zijn vervoerd in vliegtuigen van de Iraanse overheid.

De nieuwe drones zijn geavanceerder dan de zogeheten Shahed-drones waar Oekraïne in de afgelopen maanden mee is bestookt. Die oudere 'kamikaze'-drones exploderen wanneer ze met hun lading hun doelwit raken. De nieuwe drones dragen bommen onder de vleugels en kunnen na lancering van de explosieven terugvliegen, als ze niet worden neergehaald.

Naast de wapens zou Iran ook technici hebben meegestuurd om de Russen te helpen bij de inzet.

De levering is een nieuw teken van de groeiende militaire samenwerking tussen Iran en Rusland. Voor beide landen gelden strenge sancties van het Westen.

In deze video van Nieuwsuur wordt de militaire band tussen Iran en Rusland uitgelegd:

Groeiend machtsblok tegen het Westen?

The Guardian schrijft verder dat de nieuwe drones geproduceerd zijn in de fabriek in de stad Isfahan die eind vorige maand doelwit was van een drone-aanval. Iran houdt aartsvijand Israël verantwoordelijk voor deze aanval.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl