Leden van het CDU reageren verheugd op de eerste exitpolls van de lokale verkiezingen in Berlijn
NOS NieuwsAangepast

CDU wint lokale verkiezingen Berlijn, voor het eerst in jaren de grootste

De lokale verkiezingen in Berlijn zijn gewonnen door de CDU. De christendemocraten willen graag gaan regeren, maar de verliezende coalitie van linkse partijen behoudt voldoende zetels om de samenwerking voort te zetten.

Inwoners van de Duitse hoofdstad gingen de afgelopen dag opnieuw naar de stembus, omdat de verkiezingen van september 2021 zo chaotisch waren verlopen dat ze van het gerechtshof over moesten.

De CDU met lijsttrekker Kai Wegner komt na het tellen van alle stemmen uit op 28,2 procent van de stemmen. Dat is een flinke stijging ten opzichte van de ongeldig verklaarde verkiezingen. In 2021 haalde de partij 18 procent.

Het is de eerste keer in 22 jaar dat de sociaaldemocraten van de SPD er niet met de winst vandoor gaan in Berlijn. Die partij, met zittend burgemeester Franziska Giffey, kreeg 18,4 procent van de stemmen. Ruim een jaar terug was dat nog 21,4 procent.

De Groenen kregen ook 18,4 procent, niet veel minder dan in 2021. Die Linke, een van de coalitiepartijen in Berlijn, komt met 12,2 procent van de stemmen wel lager uit dan bij de vorige meting.

Rood-groen-rood weer mogelijk

De CDU benadrukt dat het initiatief om een coalitie te vormen bij zijn lijsttrekker Wegner ligt. De partij wil de SPD en de Groenen uitnodigen om te verkennen.

Voor de SPD is het geen vanzelfsprekendheid dat Wegner een nieuwe regering gaat leiden. De zittende coalitie van SPD, de Groenen en die Linke ('rood-groen-rood') is nog steeds mogelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl