NOS Schaatsen

Knegt ziet onvrede bevestigd in mislukte aflossing: 'We komen inhoud tekort'

Knegt na gemiste finale in aflossing: 'We komen gewoon inhoud tekort'

Staan de neuzen nu wel of niet dezelfde kant op in het Nederlandse shorttrackkamp? Een met goud omhulde zaterdag bij de wereldbekerfinale in Dordrecht had de kritiek op het functioneren van bondscoach Niels Kerstholt kunnen doen verstommen.

Maar geldt dat ook bij vier medailles, waaronder een gouden op de gemengde aflossing? "Natuurlijk stond er druk op de ketel", vertelt Kerstholt. "Maar dat kan ook goed zijn. Vandaag leek het de goede kant op te gaan. Maar aan het einde van de dag viel dat toch weer om."

Kerstholt doelde vooral op de mislukte aflossingen bij de mannen en de vrouwen. "Vier medailles. Zo slecht is dat ook niet, ook al loop je met een slecht gevoel weg na die relays."

Knegt: 'Inhoud tekort'

Bij de vrouwen gooide een valpartij van Suzanne Schulting roet in het eten. Maar bij de mannen leek er een structureler euvel ten grondslag te liggen aan de uitschakeling in de halve finales.

Net als eerder deze week nam Sjinkie Knegt geen blad voor de mond. "We komen gewoon inhoud tekort", vond Knegt. "Ik ook. Ik vind het niet erg om de finisher te zijn, maar op dit moment is Jens van 't Wout denk ik beter. Maar Jens heeft last van zijn lies en moeten we dus een beetje sparen. En dan kom je gewoon tekort."

Gemengde gevoelens bij bondscoach Kerstholt: 'Neuzen staan zelfde kant op'

In de woorden van Knegt sijpelt de kritiek op de aanpak van Kerstholt door. Hij wil dat er harder wordt getraind: meer temporondjes, waarin kracht wordt opgebouwd. Kerstholt is meer een man van tactiek, techniek en de lijnen.

"Ik weet niet of ik gelijk krijg", reageert Knegt. "We kozen ervoor om in het begin druk te zetten op de Koreanen. Dat hebben we goed gedaan, want als je achter de Koreanen moet aanrijden met die gekke lijnen van ze, dan wordt het heel vervelend. Maar uiteindelijk levert het niets op."

Kerstholt: 'Alle neuzen zelfde kant op'

De bondscoach zelf stond na de twee decepties in de aflossing met een teleurgesteld gevoel voor de camera. "Aan het begin van de dag met al die namen in de halve finales dacht ik: dit kon weleens een heel mooie dag worden."

Opluchting en vreugde bij bondscoach Niels Kerstholt na het goud op de gemengde aflossing.

Volgens Kerstholt heeft het team voor het weekend al een streep gezet onder de commotie rond zijn aanpak eerder deze week. Na het goud op de gemengde aflossing reageerde de bondscoach opvallend blij.

Was dat een lange neus naar de critici? "Lange neus, lange neus... In ons team staan alle neuzen naar voren, dezelfde kant op. De druk was misschien iets hoger. En dan is het wel fijn als er toch een gouden medaille wordt gepakt."

De Laat: 'Happy met Niels als bondscoach'

Itzhak de Laat was een van de leden van die gouden aflossing. Eerder op de dag brak hij een lans voor bondscoach Kerstholt. "Na tien jaar Jeroen Otter is er nu een andere kapitein op het schip. Dan is het logisch dat dingen anders gaan", zei De Laat, nadat hij in de kwartfinales van de 1.500 meter was gesneuveld. "Jeroen heeft zo'n gigantische basis opgebouwd. De dingen die hij deed zitten zo vast in ons team geslepen. Dan is het niet raar dat we een jaar moeten wennen."

De Laat over kwestie-Kerstholt: 'Ik ben happy met Niels, denk dat we op de goede weg zitten'

"Ik vind dat Niels het supergoed doet", besluit De Laat. "Ik geloof ook dat we voor de komende seizoenen op een paar dingen uit het programma van Otter kunnen teruggrijpen. Als we die dan toevoegen dan denk ik dat we een topprogramma hebben. Ik ben happy met Niels en ik denk dat we op de goede weg zitten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl