Hanne Desmet (r) is Suzanne Schulting te snel af
NOS SchaatsenAangepast

Shorttrackdag vol ups en downs: goud, zilver, brons en drama in Dordrecht

De eerste finaledag van de wereldbekerwedstrijden in Dordrecht is een dag vol hoogte- en dieptepunten geworden voor de Nederlandse shorttrackers.

Suzanne Schulting werd tweede op de 1.500 meter. Xandra Velzeboer werd derde op de 1.000 meter. Jens van 't Wout moest eveneens genoegen nemen met brons op de 1.500 meter.

Op de gemengde aflossing was er wel goud voor Nederland, maar op de aflossing bij de mannen en bij de vrouwen ging het mis in de halve finales.

Schulting verrast door Desmet

Schulting werd op de 1.500 meter verslagen door haar trainingsmaatje Hanne Desmet. De wijze waarop de Belgische - die haar op de 1.000 meter bij de EK in Polen ook al de baas was - haar slag sloeg, zal misschien wel lang in de herinnering blijven.

In een krankzinnige slotronde, waarin de Canadese Courtney Sarault de touwtjes stevig in handen had en Schulting en Desmet op de derde en vierde plaats gevangen leken, verraste Desmet iedereen met een magistrale inhaalactie aan de binnenkant.

Desmet de slimste in krankzinnige slotronde 1.500 meter, Schulting tweede

Schulting profiteerde ook en haalde zo alsnog een niet meer verwachte zilveren medaille binnen. Sarault viel zelfs nog helemaal van het podium, want Shim Suk-hee snoepte haar de derde plaats af.

"Ik kwam voor goud", reageerde Schulting na afloop. "Maar het kan niet altijd goud zijn. Ik wilde iets te vroeg naar voren en werd gewoon heel goed geblokt door die Koreaanse. Misschien had ik ook wat langer moeten wachten, zoals Hanne.

Schulting komt ook nog in actie op de estafettes en op de 1.000 meter. "Dat is mijn afstand. Dan telt écht maar een kleur: goud!".

Winnares Desmet bleef opvallend koel na haar toch wel bijzonder fraaie zege. "Dat uitbundige zit er bij gewoon niet in", vertelde de Vlaamse nuchter. "Bovendien was ik me ervan bewust dat het allemaal 'grijzezonemanoeuvres' waren. Dus ik hield nog wel rekening met een penalty."

Desmet en haar broer Stijn trainen al jaren met de Nederlandse shorttrackers. "Dit was wel een heel mooie overwinning. Zeker voor zoveel publiek op ene plek die ik ook wel een beetje als van mij beschouw."

Brons Velzeboer

Bij afwezigheid van Schulting dacht Velzeboer haar slag te slaan op de eerste van twee 1.000 meters dit weekend. In de finale leek ze goed op koers, maar ook in deze race werd de topdrie in de slotronde nog door elkaar gegooid.

De Canadese Kim Boutin kwam onstuitbaar onder haar concurrentie door in de laatste bocht en troefde de Amerikaanse Kristen Santos-Griswold en Velzeboer af.

"Ik vond het niet zo'n goede inhaalactie", aldus Velzeboer aan het einde van de eerste finaledag. "Ik vroeg me af of er nog iets mee gedaan zou worden, maar blijkbaar niet. Dat is ook shorttrack. Ik ben blij met een medaille, maar ging echt voor goud."

Selma Poutsma haalde ook de finale op de 1.000 meter, maar kwam er daarin niet aan te pas. Michelle Velzeboer, de jongere zus van Xandra, won de B-finale en werd zesde.

Brons Van 't Wout

Bij de mannen wist alleen Jens van 't Wout zich te plaatsen voor een finale, die op de 1.500 meter. In die finale moest Van 't Wout opboksen tegen drie Zuid-Koreaanse toppers, maar dat deed hij met verve.

Een ronde voor het einde reed hij het Koreaanse trio brutaal voorbij, maar hij werd uiteindelijk toch van de kop verdrongen door Park Ji-won en Lee Dong-hyun. Park won en kwam zo op gelijke hoogte met Schulting dit seizoen: beiden waren al acht keer de beste bij een wereldbekerwedstrijd.

Voor Van 't Wout, die zich vrijdag nog moest afmelden met liesklachten, resteerde brons.

'Iets te veel met Park bezig'

"Ik was misschien iets te veel bezig met Park inhalen", concludeerde Van 't Wout na afloop, "en niet met wat er achter mij gebeurde. Daardoor kon die andere me nog inhalen. Maar ik ben klaar voor de volgende ritten. Mijn grootste kans op een gouden medaille was waarschijnlijk hier, maar ik schaats gewoon door. En dan zien we het wel."

De Zuid-Koreaan Park pakte dus zijn achtste wereldbekerzege dit seizoen en mag met recht de nieuwe Koreaanse ster in het shorttrack genoemd worden. Zijn

Verslaggever Vlado Veljanoski sprak Park deze week en maakte het onderstaande portret.

Koreaanse shorttrackvedette Park heerst, maar is beducht voor Nederlanders

Park beschouwt de Amerikaan J.R. Celski als zijn grote voorbeeld in de sport. "En onder de Zuid-Koreaanse shorttrackers? Dat ben ik zelf."

Goud op gemengde aflossing

Op de gemengde aflossing kreeg Van 't Wout iets later op de middag toch zijn wereldbekerzege. Met Schulting, Xandra Velzeboer en Itzhak de Laat vocht de Nederlandse ploeg 2.000 meter lang een stevig robbertje uit met Canada in de finale.

Na een race vol stuivertjewisselen aan kop sloeg Van 't Wout de beslissende slag en kwam juichend over de streep. Het is de eerste Nederlandse zege op dit nieuwe onderdeel in de wereldbeker. Bij de EK in Gdansk was Nederland op de gemengde estafette al wel een keer de beste.

Nederland schaatst in Dordrecht naar eerste wereldbekergoud op gemengde aflossing

Na het succes van de gemengde aflossing ging het mis op de aflossing voor vrouwen en voor mannen. Uitgerekend Schulting gleed drie ronden voor het einde in eerste positie onderuit.

Daardoor werden de Nederlandse vrouwen veroordeeld tot de B-finale zondagochtend. Opvallend genoeg faalde ook Zuid-Korea in de halve finales en is dus tegenstander van Nederland in de strijd om plek vijf. Canada haalde de finale wel en verzekerde zich zo van de eindzege in de wereldbeker op dit onderdeel.

Schulting trekt boetekleed aan na val in aflossing: 'Ik ben degene die punt in het ijs zet'

Bij de mannen moest Nederland zijn meerdere erkennen in Zuid-Korea en Japan. In het verleden wist Sjinkie Knegt als slotschaatser vaak nog een achterstand goed te maken, maar nu kwam hij niet meer in de buurt van zijn Aziatische concurrenten.

Een finaleplaats voor de mannen bleef dus buiten beeld. Waar het aan lag? "We komen gewoon inhoud tekort", denkt Knegt. "Ik ook."

Knegt struikelt in halve finales

Knegt, om wie zoveel te doen was deze week, liet eerder op de dag ook al een finaleplaats op de 1.500 meter uit handen glippen. De schicht van Bantega leek in het spoor van Van 't Wout fluitend naar de finale van te glijden, maar een ronde voor het einde begon hij te struikelen.

Knegt niet afgeleid door shorttrackrel: 'Geen last van, ik struikel gewoon twee keer'

Dat concentratieverlies had niets te maken met de commotie die afgelopen week was ontstaan na zijn kritische woorden over bondscoach Kerstholt. "Ik heb daar eigenlijk helemaal geen last van gehad", vertelde Knegt na zijn uitschakeling. "Ik struikel gewoon twee keer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl