Boerenbedrijf (archief)
NOS Nieuws

Pas in april duidelijkheid over 'piekbelasters' in stikstofdossier

Er is weer vertraging in de aanpak van de stikstofcrisis. Minister Van der Wal kan pas in april duidelijkheid geven over welke bedrijven de zogenoemde piekbelasters zijn en wat het kabinet daar voor regeling voor heeft, zo schrijft zij aan de Tweede Kamer.

"Het is ontzettend ingewikkelde materie, het duurt gewoon even", zei Van der Wal na afloop van de ministerraad. De minister schat in dat er ongeveer 3000 boeren- en andere bedrijven veel stikstof uitstoten met grote invloed op de natuur.

Om te bepalen voor welke bedrijven dit geldt, wordt onder meer gekeken naar hoeveel een bedrijf uitstoot en op welke manieren. Ook weegt mee waar het bedrijf ligt, bijvoorbeeld dicht bij een Natura 2000-gebied. Dat kost tijd, zegt Van der Wal. Ze denkt niet dat dat grote gevolgen heeft.

Wet volgende week ter inzage

Ondanks de vertraging houdt het kabinet vast aan de doelstelling dat in 2030 de totale stikstofuitstoot 50 procent lager is. Het wetsvoorstel waar dit doel en andere stikstofregels in staan, wordt volgende week op de 'consultatie-site' van de overheid gepubliceerd. Iedereen mag er dan op reageren.

Het kabinet maakte in november de aanpak van piekbelasters bekend. Hoe sneller daar een oplossing voor is, hoe sneller boeren die buiten hun schuld geen vergunning hebben, de zogenoemde PAS-melders, er alsnog een kunnen krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl