Het Al Roj-kamp in Noord-Syrië, waar IS-families worden vastgehouden
NOS NieuwsAangepast

OM: uit IS-kamp opgehaalde vrouw had jezidi als slaaf

Een vrouw die met elf anderen door Nederland is teruggehaald uit een IS-kamp in Syrië had volgens het Openbaar Ministerie een jezidi-vrouw als slaaf. Dat zou zich hebben afgespeeld in 2015 in Syrië. De vrouw, met de Nederlandse nationaliteit, wordt verdacht van slavernij als misdaad tegen de menselijkheid.

Het is voor het eerst dat in Nederland iemand terechtstaat voor een misdrijf tegen jezidi's, een etnische en religieuze minderheid in met name Noord-Irak. Het OM wil niet kwijt of het slachtoffer ook in Nederland verblijft.

De twaalf vrouwen werden in november met hun 28 kinderen door Nederland opgehaald uit een gevangenenkamp in Noord-Syrië. Ze werden na aankomst aangehouden en worden ervan verdacht dat ze lid waren van terreurorganisatie Islamitische Staat.

De vrouwen waren afgereisd naar IS-gebied, trouwden daar met IS-strijders en zouden hebben geholpen met de gewapende strijd. Een van de twaalf vrouwen wordt ook verdacht van plundering.

De rechtbank in Rotterdam bepaalde in mei vorig jaar dat de vrouwen snel naar Nederland moesten worden gehaald, anders zou hun strafzaak worden beëindigd.

Dinsdag en woensdag zijn in Rotterdam de eerste voorbereidende zittingen tegen de twaalf vrouwen. De zaak tegen de vrouw die wordt verdacht van slavernij wordt behandeld door de rechtbank Den Haag, omdat die zich buigt over internationale misdrijven.

Historische dag

In oktober riepen politie en justitie jezidi's op om hun verhaal te doen om zo bewijs te verzamelen tegen Nederlandse verdachten. Of die oproep bewijs heeft opgeleverd voor deze eerste zaak, wil het OM nog niet zeggen.

Wahhab Hassoo van de stichting NL Helpt Yezidis spreekt van een historische dag. "Het is een belangrijke stap op weg naar gerechtigheid. Wij hebben er als organisatie samen met het OM alles aan gedaan om dit voor elkaar te krijgen. Er zullen er na deze zaak nog meer volgen, dit is pas het begin." Een woordvoerder van het OM wil daar niets over zeggen.

Volgens Hassoo zijn er sinds 2014 enkele duizenden jezidi's naar Nederland gevlucht. Voor die tijd woonden al zo'n 5000 jezidi's in Nederland.

De vrouwen zitten vast op de terroristenafdelingen in de gevangenissen in Vught en Zwolle. Bekijk hoe de terroristenafdeling in de Zwolse gevangenis eruitziet:

Hier komen de IS-vrouwen terecht: de vrouwengevangenis in Zwolle

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl