NOS NieuwsAangepast

Kabinet gaat belang in ABN Amro verlagen tot onder de 50 procent

De staat is van plan meer aandelen ABN Amro te verkopen. De beheerder van de staatsaandelen in de bank, NLFI, heeft dat aangekondigd. De aandelen worden op de markt gebracht via een handelsplan, dat zal worden uitgevoerd door de Citigroup.

Het maximale aantal aandelen dat kan worden verkocht, brengt het staatsbelang terug tot iets onder de 50 procent. Nu is dat nog 56,3 procent.

Goed moment

In 2008 nam de Staat het Nederlandse deel van ABN Amro over, nadat de bank in financiële problemen was gekomen. De staat betaalde in totaal 16,8 miljard euro voor alle Nederlandse onderdelen van Fortis, waaronder ABN Amro.

Sinds 2015 zijn de aandelen in ABN Amro in stappen verkocht, voor het laatst in de zomer van 2017. Minister Kaag had vorig jaar al aangekondigd dat het kabinet de verkoop weer wilde oppakken.

Op advies van de NLFI heeft ze besloten dat dit het goede moment is voor een volgende stap. "Het advies is dat nu aan de voorwaarden is voldaan. Alle seinen staan op groen." Die voorwaarden zijn onder meer of de bank er zelf klaar voor is en of er wel genoeg vraag in de markt is naar de aandelen. Dat is zo, oordeelde NLFI. De koers is goed genoeg om de aandelen te verkopen, vindt de beheerder.

Beslissende stem

De staat heeft straks geen meerderheidsaandeel meer in ABN Amro. Dat betekent dat de staat geen beslissende stem meer heeft bij besluiten waarmee een meerderheid van de aandeelhouders akkoord moet gaan. NLFI denkt dat het in de praktijk niet zoveel uitmaakt. De staat blijft wel de grootste aandeelhouder en verwacht dat ABN Amro bij grote beslissingen blijft overleggen.

Ook moet ABN Amro nu nog toestemming van de staat vragen voor bijvoorbeeld investeringen die groter zijn dan 5 procent van het eigen vermogen. Als de staat geen meerderheid meer heeft wordt die grens 10 procent. Ook dat verandert in de praktijk weinig, schrijft NLFI in zijn advies, omdat de afgelopen jaren geen enkele investering überhaupt de vijfprocentgrens heeft overschreden.

Niet onder bepaalde prijs

Citigroup heeft de instructie gekregen dat de aandelen niet onder een bepaalde prijs mogen worden verkocht. Het handelsplan treedt de komende dagen in werking en zal eindigen als het maximale aantal aandelen van de hand is gedaan. Hoeveel de verkoop gaat opleveren, is nu niet duidelijk. Dat hangt van de precieze koers af.

Kaag herhaalde vanochtend dat het altijd de bedoeling is geweest om er "op een gepast moment gefaseerd uit te kunnen stappen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl