NOS Nieuws

Wekdienst 10/2: Aandacht in vrijdaggebed voor slachtoffers • Vermeer-tentoonstelling van start

Goedemorgen! Moskeeën in Nederland besteden in het vrijdaggebed aandacht aan de slachtoffers van de aardbevingen. En in het Rijksmuseum opent de grootste tentoonstelling ooit over Johannes Vermeer.

Maar eerst het weer: de dag begint lokaal met mist, later is het veelal bewolkt met af en toe wat zon. De maxima liggen rond een graad of 7 bij een matige tot krachtige zuidwestenwind.

Ga je de weg op? Houd er dan rekening mee dat het streekvervoer staakt, voor de vijfde dag op een rij. Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Moskeeën in Nederland besteden in het vrijdaggebed aandacht aan de slachtoffers van de aardbevingen. Ook wordt er geld opgehaald voor hulp.
  • De koninklijke familie keert na twee weken in het Caribisch deel van het koninkrijk terug naar huis.
  • De Zilveren Camera 2022 wordt uitgereikt, voor de beste persfoto van het jaar.
  • In het Rijksmuseum opent de grootste tentoonstelling ooit over Johannes Vermeer. Met 28 van de 37 werken die er nog van Vermeer bestaan. Nooit eerder waren er zoveel schilderijen van de meester op één plek te zien.
  • In het Poolse Tomaszów Mazowiecki is dit weekend de vijfde wereldbeker schaatsen. Op nos.nl is het hele weekend een stream te vinden.

Wat heb je gemist?

Prinses Amalia heeft het "nog steeds heel erg moeilijk" met de bedreigingen aan haar adres. Dat heeft de prinses gezegd op Sint-Maarten, op de laatste dag van haar bezoek aan het Caribisch deel van het koninkrijk.

Amalia had gehoopt op een normale studententijd, maar "de realiteit was helaas allesbehalve dat". Ze mist "door een straat kunnen lopen, naar een winkel kunnen gaan" en hoopt dat de situatie snel verandert.

Vorig jaar werd bekend dat de 19-jarige prinses vanwege bedreigingen niet in haar studiestad Amsterdam kan wonen. Ze woont nog bij haar ouders en kan alleen naar buiten om naar de universiteit te gaan.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Gisteren bezocht de koninklijke familie Saba. Ze gingen langs bij een project van Nederlandse wetenschappers die door middel van zee-egels het afstervende koraalrif helpen herstellen. En dat is hard nodig.

Het koraal rond Saba sterft af, maar deze zee-egels kunnen in de toekomst helpen

Fijne vrijdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl