PSV'er Jarrad Branthwaite ontvangt de felicitaties van zijn ploeggenoten
NOS VoetbalAangepast

PSV wint nu wel van Emmen, ook Spakenburg naar kwartfinales KNVB-beker

PSV heeft zich zonder veel problemen bij de laatste acht in het bekertoernooi geschaard. Op de kersverse grasmat in het eigen Philips Stadion won de bekerhouder in de achtste finales met 3-1 van FC Emmen.

Ook de amateurs van Spakenburg bereikten de kwartfinales. Dat deed de ploeg uit het vissersdorp ten koste van Katwijk, dat eveneens in de tweede divisie uitkomt. De bezoekers, die in de competitie vijf plekken hoger staan, bezweken na een 1-1 eindstand pas na strafschoppen.

Koos Werkman van Spakenburg gaat op de schouders

Emmen was allesbehalve op volle oorlogssterkte naar Eindhoven afgereisd. Trainer Dick Lukkien moest het stellen zonder een reeks geblesseerde spelers, maar liet ook enkele twijfelgevallen aan de kant. Uiteraard met het oog op de competitie, waarin de Drentenaren het degradatiespook langzaam dichterbij zien komen.

Een stunt zoals twee weken geleden toen Emmen in eigen huis kampioenskandidaat PSV op een kostbare 1-0 competitienederlaag trakteerde, viel dan ook niet te verwachten en leek zelfs al helemaal van de baan, nadat 20-jarige Jarrad Branthwaite de Eindhovenaren binnen een kwartier op 2-0 had gezet.

Angel

De Engelse verdediger kon eerst ongehinderd een vrije trap van Joey Veerman binnenkoppen en zag niet veel later een licht getoucheerde schuiver in het hoekje verdwijnen.

Met die vroege marge in het voordeel van de favoriet leek meteen de angel uit de confrontatie, wat PSV niet slecht uitkwam. Volgende week wacht immers het vervolg in de Europa League met een uitwedstrijd tegen Sevilla.

Kort voor rust kreeg Emmen-doelman Mickey van der Hart nog knap een voetje tegen een schot van dichtbij van Ibrahim Sangaré, die vlak ná de pauze verzuimde Mark Diemers af te stoppen toen die zich vrijspeelde en vervolgens met een harde knal PSV's 'bekerdoelman' Joël Drommel kansloos het nakijken gaf: 2-1.

De aansluitingstreffer hielp de gasten prompt aan het broodnodige lef en de hoop op meer dan een roemloze aftocht uit het bekertoernooi tegen de tienvoudig bekerwinnaar, die zich in de tweede helft veel slordigheden permitteerde.

Emmen slaagde er echter niet meer in PSV nog echt te bedreigen. De nummer zestien van de eredivisie ging een kwartier voor tijd alsnog knock-out door een doelpunt van Luuk de Jong, die daarmee een periode van zeven duels zonder goal achter zich liet.

Naast de zege bejubelde het thuispubliek de terugkeer van Olivier Boscagli. De Franse verdediger vierde in de 85ste minuut zijn rentree na een blessure die hem tien maanden aan de kant had gehouden.

Spakenburg wint clash der amateurs

Spakenburg werd de eerste amateurclub sinds het seizoen 2015/2016 die zich bij de laatste acht van het bekertoernooi schaarde. VVSB bereikte die jaargang zelfs ten koste van FC Den Bosch de halve finales, waarin FC Utrecht pas in het laatste kwartier wist toe te slaan.

Spakenburg trok tegen Katwijk op eigen veld meteen het initiatief naar zich toe en dacht al na een dikke minuut recht te hebben op een strafschop. Scheidsrechter Bas Nijhuis zag echter niets in de buiteling van Wimilio Vink.

Floris van der Linden zorgde koppend voor gevaar, al kwam hij ook een keer één stapje tekort om een lage voorzet binnen te tikken. Was de eerste kopbal van de aanvoerder nog een prooi voor Katwijk-doelman Jean-Paul van Leeuwen, bij de tweede - na een slim balletje van Vink - kon hij slechts toekijken: 1-0.

Na rust bracht Katwijk meer felheid in de strijd en dat leidde tot de gelijkmaker. Invaller Mukhtar Suleiman snelde op links langs zijn man en de voorzet die volgde, werd door Killian van Mil tot doelpunt gepromoveerd.

Floris van der Linden kopt Spakenburg naar 1-0

Even dreigden de gasten erop en erover te gaan, maar voormalig ADO Den Haag- en Excelsior-doelman Alessandro Damen kon, hoewel uit positie, een kopbal van Robin Schulte nog net voor de lijn te keren.

Spakenburg herpakte zich en probeerde een beslissing te forceren, maar kon toch niet voorkomen dat de tweestrijd met twee keer een kwartier verlengd werd.

Verlenging en penalty's

In de verlenging was invaller Alljereau Mercera dicht bij de 1-2, maar zijn kopbal in kansrijke positie miste de juiste richting. En dus moesten strafschoppen uitsluitsel gaan geven. In die reeks werden missers van Rick van der Meer (paal) en Robin Schulte (knap gestopt door Damen) Katwijk fataal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl