Jamal Ben Saddik
NOS Sport

Vierde dopinggeval Glory in korte tijd: Ben Saddik vijftien maanden geschorst

Jamal Ben Saddik is door Glory voor vijftien maanden geschorst na een overtreding van de anti-dopingregels. Het is al de vierde dopingzaak in korte tijd binnen de kickboksorganisatie.

Ben Saddik leverde een positieve dopingtest af bij zijn zege op de Roemeen Benjamin Adegbuyi in augustus vorig jaar. De uitslag van het gevecht is vandaag door Glory omgezet in 'onbeslist' en de Belgisch/Marokkaanse zwaargewicht is uit de ranking van de zwaargewichten gehaald. Daarop had hij alleen kampioen Rico Verhoeven en eerste uitdager Antonio Plazibat voor zich.

Ben Saddik was ook de laatste tegenstander van Verhoeven bij Glory. In een bloederig gevecht in de GelreDome trok Verhoeven uiteindelijk aan het langste eind.

Ben Saddik in zijn verloren titelgevecht met Rico Verhoeven in de Gelredome

Vanwege privacy-regelgeving kan Glory niet bekendmaken welk middel Ben Saddik heeft gebruikt. Het is al de tweede keer dat de 32-jarige kickbokser een dopingovertreding begaat. In 2015 werd hij voor een jaar geschorst na een gevecht in de Verenigde Staten.

Vierde dopinggeval in korte tijd

Voor Glory is het de vierde keer in korte tijd dat er een kickbokser tegen de dopinglamp loopt. Alistair Overeem is de meest vooraanstaande kickbokser die recent betrapt werd. Hij testte positief na zijn zege op Badr Hari in oktober. De 41-jarige Overeem is nog in afwachting van de uitslag van de B-staal.

Glory deelde onlangs al wel maandenlange schorsingen uit aan Luis Tavares en Cihad Kepenek. De Rotterdammer Tavares zag door zijn positieve test vorig jaar een titelgevecht in het lichtzwaargewicht aan zich voorbij gaan. De Turkse zwaargewicht Cepenek testte bij een gevecht in augustus vorig jaar positief.

Het grote aantal positieve testen bij Glory is mogelijk een gevolg van afspraken met de dopingautoriteit over structurele controles in vechtsporten, die eind 2020 zijn gemaakt. Glory hield voorheen alleen incidentele controles. Bij andere vechtsportbonden die in Nederland actief zijn wordt soms helemaal niet op verboden middelen gecontroleerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl