Niels Kerstholt en Sjinkie Knegt
NOS SchaatsenAangepast

Knegt noemt bondscoaches 'zooitje ongeregeld', ook Schulting niet blij

Niels Kerstholt heeft het flink voor zijn kiezen gekregen vandaag op een persdag van de shorttrackploeg in Dordrecht. Vooral Sjinkie Knegt hield zich niet in en noemde de bondscoach en zijn assistent tegenover het AD "een zooitje ongeregeld".

Suzanne Schulting is ook niet blij met de huidige stand van zaken onder de nieuwe bondscoach en wil de hulp inschakelen van oud-bondscoach Jeroen Otter. Ze benadrukt echter wel dat het contact tussen haar en Kerstholt "heel goed" is. "We gaan er honderd procent zeker uitkomen."

Zowel Knegt als Schulting, de twee shorttrackiconen van Nederland, voelen dat ze met hun huidige trainingsschema's niet optimaal geprepareerd worden voor wedstrijden en dat moet anders met de WK in aantocht, halverwege maart.

Kerstholt houdt reactie voor zich

Op de situatie van Schulting gaat Kerstholt uitgebreid in tegenover de NOS, maar op de aantijging van Knegt reageert hij laat op de avond summier: "In het belang van Sjinkie en het team ga ik hier nu niet op reageren. Om te voorkomen dat de positieve ontwikkelingen van dit seizoen (veel medailles in de wereldbeker en bij de EK, red.) onderbelicht raken."

Schulting heeft 'extra zetje nodig, liefst van oud-bondscoach Otter

Knegt, die komend weekeinde in eigen land wereldbekerfinale wacht, laat aan de NOS weten: "Ik heb al meerdere keren bij diverse partijen mijn onvrede geuit over het huidige programma. En in het heetst van de strijd zeg ik soms dingen niet helemaal handig. Maar voor nu wil ik me vooral focussen op een geweldig shorttrackweekend in een uitverkocht Dordrecht."

In het AD zei Knegt: "Als het seizoen voorbij is, hoop ik dat we snel van het zooitje ongeregeld af zijn (doelend op Kerstholt en diens assistent Annie Sarrat, red.). Als het zo doorgaat, ligt heel het Nederlandse shorttrack volgend jaar op zijn gat."

Extra zetje

Waar Knegt worstelt met blessureleed, was Schulting onlangs succesvol bij de EK met twee individuele gouden medailles en twee gouden relay-medailles. "Maar ik miste daar toch een behoorlijke sparkle", laat ze weten.

"Ik heb dat extra beetje wel nodig om wereldkampioen te worden, zowel individueel als op de relay. Ik heb dat extra zetje nodig. Daar wil ik graag naar op zoek gaan met Niels: hoe we dat uit mij gaan krijgen."

Ik probeer wel aan te passen en tegemoet te komen aan behoeftes.

Bondscoach Niels Kerstholt

Schulting vertelt dat ze het er met Kerstholt over heeft gehad in een evaluatiegesprek. Toen viel ook de naam van oud-bondscoach Jeroen Otter. "Ik heb aangegeven dat ik me fysiek gezien niet optimaal heb gevoeld, niet zoals ik me normaal gesproken voel op een EK. Richting de WK moet daar toch wel het een en ander in veranderen en misschien is het een goed idee om daar met Jeroen over te praten. Over wat de ideale voorbereiding is richting de WK in Seoul."

"Zoals ik nu was op de EK, wordt het op de WK heel lastig", is de conclusie van Schulting.

Kerstholt begrijpt twijfels

Kerstholt begrijpt de onzekerheid en twijfels van Schulting en dat ze af en toe terugdenkt aan de succesvolle trainingsmethode van Otter, van wie Kerstholt afgelopen zomer het stokje overnam.

"Als ik een rijder was geweest, denk ik dat het voor mij niet anders was geweest", zegt de 39-jarige Kerstholt, die zelf als shorttracker ook onder Otter heeft getraind.

"Het is niet dat ik ze elke training om Jeroen hoor roepen, maar af en toe hoor je wel wat. Ik voel dan vooral nog onzekerheid", gaat Kerstholt verder. "En ik denk dat we daar dit eerste seizoen niet vanaf gaan komen, wat de resultaten ook zullen zijn."

"Ik probeer wel aan te passen en tegemoet te komen aan behoeftes", aldus Kerstholt, die gedurende het seizoen nog wel eens contact heeft gehad met Otter. "Ik vond Suzanne ook niet zo scherp als ze kon zijn bij de EK en ik heb contact met Jeroen gehad over dit soort dingen."

"Ik denk dat ik hem nog wel een keer bel", besluit Kerstholt.

Geen zorgen bij Schulting

Ondanks de verbeterpunten maakt Schulting zich geen zorgen richting de WK, die van 10 tot en met 12 maart worden gehouden. Ze zegt dan ook volmondig "ja" op de vraag of ze met Kerstholt wereldkampioen kan worden. "Er is ook helemaal niks negatiefs gaande tussen Niels en mij, helemaal niet", benadrukt de Friezin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl