Demonstranten in Jakarta roepen op tot een onafhankelijk West-Papoea, foto 1 december 2022
NOS NieuwsAangepast

Nieuw-Zeelandse piloot gegijzeld door rebellengroep West-Papoea

In de Indonesische provincie Papoea is een piloot uit Nieuw-Zeeland ontvoerd. De 37-jarige man is gegijzeld door een separatistische rebellenbeweging, die zegt hem pas vrij te laten als de onafhankelijkheid van West-Papoea wordt erkend.

Een klein vliegtuigje met vijf inzittenden werd na landing bestormd door leden van het West-Papoea Nationale Bevrijdingsleger (TPNPB). De passagiers werden vrijgelaten omdat ze Papoea's zijn, zegt een TPNPB-woordvoerder op Facebook. De piloot is volgens de rebellen in leven, maar als de Indonesische regering niet instemt met de gestelde eisen "wordt hij geëxecuteerd".

De regering van Nieuw-Zeeland bevestigt de gijzeling. "De familie krijgt consulaire hulp", zegt premier Hipkins. Een woordvoerder van de lokale politie zegt dat agenten en militairen op zoek zijn naar de vermiste piloot. Ook wordt er geprobeerd contact te leggen met de rebellen.

In de provincies Papoea en West-Papoea is het geweld de afgelopen tijd opgelaaid. Daarbij zijn tientallen rebellen, burgers en militairen gedood.

TPNPB houdt onder meer de Europese Unie, Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Naties medeverantwoordelijk voor het bloedvergieten. "Deze landen hebben Indonesië al 60 jaar voorzien van wapens om inheemse Papoea's mee de doden", zegt de woordvoerder.

De Indonesische regering heeft nog niet in het openbaar gereageerd op de eisen van de rebellenbeweging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl