Miroslav Blazevic op de schouders na de derde plaats van Kroatië op het WK 1998
NOS Voetbal

Miroslav Blazevic (87) overleden, de coach die Kroatië op de voetbalkaart zette

Miroslav Blazevic is overleden, twee dagen voor zijn 88ste verjaardag. De legendarische bondscoach zette midden jaren negentig Kroatië als onafhankelijke voetbalnatie op de kaart.

In het door de oorlog verscheurde Joegoslavië kreeg Blazevic in 1994 de Kroatische voetballers onder zijn hoede. Met spelers als Davor Suker, Igor Stimac, Robert Prosinecki, Robert Jarni en Zvonimir Boban maakte hij een stormachtige entree op het wereldtoneel.

De Kroatische bond noemt Blazevic zijn grootste coach ooit:

Het waren de overblijfselen van een gouden generatie, die in 1987 wereldkampioen werd bij de jeugd en vanwege de burgeroorlog nooit de kans kreeg op een groot toernooi onder de vlag van Joegoslavië te schitteren.

Coach der coaches

Onder het strakke regime van Blazevic werd weinig ontzag getoond voor de grote voetballanden. In de eerste EK-kwalificatie bleef het land Italië voor, waarna op de eindronde van 1996 de kwartfinales werden bereikt. Mede door een afgetekende 3-0 zege op regerend kampioen Denemarken.

Twee jaar later volgde het absolute hoogtepunt, door op het WK derde te worden door in de troostfinale Nederland met 2-1 te verslaan. De Kroatische bond noemt Blazevic "de coach der coaches".

Tijdens dat WK zat Blazevic de laatste wedstrijden op de bank met een politiepet. Dit als eerbetoon aan agent Daniel Nivel, die voorafgaand aan de WK-kwartfinale tussen Kroatië en Duitsland ernstig gewond was geraakt door toedoen van Duitse hooligans.

Miroslav Blazevic neemt zijn iconische politiepet af voor Davor Suker

Blazevic bleef tot op hoge leeftijd actief als coach, zelfs nadat in 2011 prostaatkanker bij hem was ontdekt. Een trainerscarrière van ruim vijftig jaar bracht hem langs clubs als Dinamo Zagreb en Nantes, maar ook coachte hij nog Zwitserland, Iran en Bosnië-Herzegovina.

Onderscheiding

Onlangs werd Blazevic in Kroatië onderscheiden vanwege zijn verdiensten voor de sport in het land. "Jullie kwamen in groten getale bijeen en betuigden me een grote eer", sprak de ernstig zieke Blazevic toen. "Maar dit is mijn laatste toespraak tot het publiek. Het is voorbij. Ik tel de laatste dagen af en daar ben ik me van bewust."

Zijn successen werden pas de laatste jaren overtroffen, met een tweede en derde plaats op het wereldkampioenschap. En een plek in de Nations League Finals, waarin Kroatië het in juni met de grote ster Luka Modric in de halve finale opneemt tegen Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl