Minister Adriaansens van Economische Zaken
NOS Nieuws

Kabinet tegen Europees vergroeningsfonds dat met VS moet concurreren

Het kabinet is tegen een nieuw Europees fonds om bedrijven in EU-lidstaten te helpen om meer en sneller te verduurzamen. Minister Adriaansens van Economische Zaken stelt dat er al genoeg andere mogelijkheden zijn voor bedrijven om geld te krijgen voor vergroening.

De Europese Commissie presenteerde het zogenoemde Green Deal Industrial Plan (GDIP) vorige week als antwoord op de Amerikaanse Inflation Reduction Act (IRA). Dat is een investeringspakket van de regering-Biden om de inflatie te beteugelen en tegelijk de industrie in de VS te verduurzamen.

Met het Europese alternatief wil Brussel dat het voor bedrijven aantrekkelijker wordt om in de EU te blijven produceren. De Commissie wil daartoe de regels voor staatssteun voor groene projecten versoepelen. Ook is het de bedoeling dat voor de productie van bijvoorbeeld windmolens sneller vergunningen worden afgegeven.

Niet overtuigd

Voor de financiering van het GDIP wil de Commissie een nieuw fonds oprichten dat deels gevuld wordt met geld uit het Europese coronaherstelfonds. Met het geld uit het nieuwe fonds kunnen lidstaten ook subsidies en leningen krijgen om hun economie vergroenen.

Minister Adriaansens schrijft dat ze veel uit het plan steunt, maar dat Nederland een nieuw fonds niet ziet zitten. "Voor wat betreft Europese financiering is het kabinet nog niet overtuigd van de noodzaak voor nieuwe middelen of instrumenten." De minister vindt dat er gekeken moet worden naar de "verbetering van de inzet van bestaande middelen en instrumenten".

De plannen van de Europese Commissie liggen overigens nog niet vast. Deze week bespreken regeringsleiders ze tijdens een Europese top in Brussel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl