Beeld ter illustratie
NOS NieuwsAangepast

Meerdere aanhoudingen rond steekincidenten, jongen van 14 slachtoffer

Het Openbaar Ministerie ziet dat het geweld door minderjarigen en jongvolwassen het afgelopen jaar flink is toegenomen, zo schreef Nieuwsuur deze week. Hoewel exacte cijfers nog ontbreken, lijkt het bezit van messen onder jongeren en jongvolwassenen steeds gebruikelijker. Ook de afgelopen 24 uur ging het op verschillende plekken in het land mis.

Gistermiddag werd in Hilversum een 14-jarige jongen neergestoken. De jongen is naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de politie is zijn situatie stabiel. Van de dader of daders, vermoedelijk ook minderjarig, ontbreekt nog ieder spoor.

Twee mensen in Maastricht liepen vannacht verwondingen op nadat daar volgens de politie "mogelijk een steekincident" had plaatsgevonden. De politie zoekt nog naar de verdachte en heeft via Burgernet het signalement van een man verspreid vanwege een "strafbaar feit". De politie is op zoek naar een man van "ongeveer 18 jaar".

In Sittard, eveneens vannacht, vond een steekpartij plaats tussen mannen van een onbekende leeftijd. De twee kregen ruzie met elkaar. Een van hen is met verwondingen aan het gezicht naar het ziekenhuis gebracht. De man die stak, is gearresteerd.

Een vrouw in Uden raakte gewond nadat zij waarschijnlijk met een kapot glas in haar gezicht werd gestoken. De politie kon de verdachte direct aanhouden. Ook hier is de leeftijd onbekend.

Messenverbod voor jongeren

In 2020 bleek dat een groot deel van de burgemeesters voorstander is voor een messenverbod onder jongeren. Het kabinet werkt aan een wet om de verkoop van messen aan minderjarigen, in winkels en online, te verbieden.

In de gemeente Groningen is het vanaf 1 maart al verboden om in de openbare ruimte een mes bij je te hebben. Het gaat daarbij ook om messen die nu niet bij wet verboden zijn, maar die wel als steekwapen gebruikt kunnen worden, zoals een keukenmes. Ook op andere voorwerpen die als wapen gebruikt kunnen worden, geldt dan een verbod.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl