Klimaatweekend in Engels voetbal, maar Premier League houdt zich afzijdig
Groene aanvoerdersbanden, reclameborden waarop aandacht wordt gevraagd voor klimaatverandering en groene plofkoppen op de microfoons bij interviews met spelers en trainers.
Komend weekend is de eerste editie van 'Green Football Weekend' in Engeland. Met tal van initiatieven proberen voetbalclubs hun steentje bij te dragen aan de strijd tegen klimaatverandering.
Alleen: de Premier League doet niet mee.
De groene aanvoerdersbanden zijn alleen op de drie lagere profniveaus en in het vrouwenvoetbal te zien. De Premier League-clubs konden het niet eens worden over deelname aan de nieuwe actie.
Klimaatneutrale transfer
Het zou ook wel een tikkeltje ongemakkelijk zijn: puissant rijke clubs die gesponsord worden door een luchtvaartmaatschappij of eigendom zijn van een investeringsmaatschappij uit het Midden-Oosten die hun fans oproepen om een keer met de fiets naar het stadion te komen.
Toch is er in de rijkste voetbalcompetitie wel degelijk aandacht voor de klimaatactie. Maar dat wordt dan door individuele spelers gedaan. Door Brentford-speler Ben Mee bijvoorbeeld, hij is een van de gezichten van de actie.
Toen Mee afgelopen zomer een transfer maakte van Burnley naar Brentford, twijfelde de verdediger. Kon hij de reis van Noord-West-Engeland naar Londen maken in zijn elektrische auto? Waar bevinden zich onderweg de oplaadpunten?
Mee durfde het niet aan en maakte de reis met een benzineauto. Om dat te compenseren schonk hij een bedrag aan de organisatie Carbon Neutral Britain, die onder meer door bomen te planten de transfer van Mee 'klimaatneutraal' maakte.
Manchester United koploper
Mee staat in Green Football Weekend stil bij klimaatverandering. Net als enkele andere spelers. Maar de aandacht moet vooral van de clubs uit lagere divisies, hun supporters en tv-zenders komen.
Toeschouwers worden aangemoedigd om te voet, op de fiets of met openbaar vervoer naar de wedstrijden te komen. In de stadions wordt meer vegetarisch en veganistisch eten aangeboden en minder wegwerpplastic gebruikt.
Aan het einde van het weekend wordt bekendgemaakt welke club zich de meest groene van Engeland mag noemen. Supporters kunnen elke milieuvriendelijke actie die ze ondernemen (zoals een vegetarische maaltijd of een fietsrit) registreren.
Er wordt een heuse ranglijst bijgehouden, waarin vooralsnog met Manchester United zowaar een Premier League-club bovenaan staat. Fans van United registreerden de afgelopen dagen ruim 15.000 'groene acties'.
Port Vale is op de vijfde plek de eerste niet-Premier League-club. De ploeg uit de League One heeft die hoge klassering voor een deel te danken aan een speler. Funso Ojo (ex-Willem II) haalde de voorbije drie weken liefst 809 punten op voor de ranglijst.
De Belgische middenvelder houdt in zijn dagelijks leven zoveel mogelijk rekening met het klimaat. Ojo veranderde zijn levensstijl, nadat hij tot zijn schrik had ontdekt dat in Groot-Brittannië ongeveer een derde van het geproduceerde voedsel wordt weggegooid.
Sindsdien gebruikt hij geen plastic flessen meer, gaat hij lopend naar de supermarkt, staat de verwarming thuis wat lager en eet hij vegetarisch. "Het zijn kleine dingen die iedereen kan doen. En je bespaart er nog geld mee ook", zegt Ojo tegen Sky Sports.
Herbruikbare bidon
Zijn club Port Vale organiseert rondom Green Football Weekend diverse acties. In scholen in de omgeving werd voorlichting gegeven over het thema. En fans die zaterdag bij de thuiswedstrijd tegen Wycombe Wanderers een recyclebare plastic fles inleveren in het stadion, krijgen daarvoor een herbruikbare bidon met het clublogo erop terug.
Het zijn voorbeelden van kleine acties, die samen een groot verschil kunnen maken. "Mijn gedrag is niet perfect als het om het klimaat gaat", zegt Mee. "Maar ik doe mijn best en hoop een inspiratie voor anderen te zijn."
Grote clubs doen te weinig
Volgens de Britse ecoloog Madeleine Orr, een expert op het gebied van sport en klimaatverandering, nemen clubs hun rol nauwelijks serieus. "Het is de norm om het vliegtuig te nemen naar een uitwedstrijd voor een reis die met een bus drie uur zou duren", zegt ze tegen The Guardian. "En niets wijst erop dat er snel regulering daarover komt vanuit de Premier League of de FA."
Het is een voorbeeld, dat volgens Orr bewijst dat er "geen bewijs is voor serieuze zorgen bij de grote clubs over dit onderwerp".