Deze mensen konden wel lachen om de grap van de vereniging
In samenwerking met
RTV Oost
NOS NieuwsAangepast

Grap carnavalsvereniging Slagharen valt verkeerd: rekening van 529 euro

Een grap van een carnavalsvereniging uit Slagharen is verkeerd gevallen bij een inwoner van Meppel. De carnavalsvereniging bood 'gratis brandhout' aan, maar wie langskwam, kreeg een luciferdoosje. Er waren mensen die die grap wel konden waarderen, maar de Drentenaar kon er niet om lachen en wil dat zijn reiskosten worden vergoed.

De carnavalsvereniging deed zichzelf op Facebook voor als een onderneming en plaatste een advertentie. De belofte: gratis brandhout, af te halen in Slagharen. Marcel Hogenberg werd op het bericht gewezen door een kennis uit Friesland. "Diegene had het financieel moeilijk en huurde mij in", zegt Hogenberg, eigenaar van een vervoersbedrijf, tegen RTV Oost.

De enkele afstand tussen Blesdijke in Friesland en Slagharen is zo'n 64 kilometer. Eenmaal in Slagharen werd Hogenberg begroet door leden van de carnavalsvereniging die hem lucifers gaven. Hij kon er niet om lachen. "Wij zeiden: hier zitten gevolgen aan vast", zegt hij. "Ze vonden het belachelijk, lachten wat en zeiden dat we moesten doorrijden."

Factuur van 529 euro

Hogenberg liet het er niet bij zitten en heeft de carnavalsvereniging een rekening 529 euro gestuurd. De factuur bestaat uit een kilometervergoeding, de huur van een trailer en een uurtarief voor werknemers.

De Drentenaar weet zeker dat hij een goede zaak heeft. "Er stond dat het hout zou worden opgeladen, dat doe je met een machine en niet met de hand. Ik heb ze benaderd, maar zij sturen lachpoppetjes."

Lachwekkend

Commissielid Thijs van de carnavalsvereniging laat aan RTV Oost weten de factuur van Hogenberg lachwekkend te vinden. "De kilometerkosten zijn heel hoog. Ik heb het idee dat hij hier een slaatje uit wil slaan." Volgens de carnavalsvereniging hadden ze afvalhout liggen, zoals pallets, die de Drent mee had kunnen krijgen.

Hogenberg zegt dat zijn factuur geen nieuwe grap is. "Absoluut niet. Er was een stel dat in de financiële problemen zit, zij zijn nu geld voor brandstof kwijt dat ze anders voor eten konden gebruiken."

"Ik snap dat het spijtig is", zegt commissielid Thijs, die ook ontkent dat dit een nieuwe grap is. "We doen dit soort acties al jaren. Als we met iedereen rekening moeten houden, kunnen we beter stoppen."

Dure brandstof

RTV Oost heeft aan een advocaat gevraagd hoe groot de kans is dat Hogenberg zijn geld terugkrijgt als het op een rechtszaak aankomt. Ronald Hoevers, advocaat civiel recht, denkt dat er een kleine kans is dat de carnavalsvereniging voor de kosten op moet draaien. "Als je zo'n advertentie ziet, moet je je achter je oren krabben", zegt hij. "Je moet toch beseffen dat sommige dingen nou eenmaal niet gratis zijn."

Hoewel bedrijven vaker speciale openingsacties houden, maakt dat volgens Hoevers geen verschil. "Er is een onderzoeksplicht bij degene die op zo'n advertentie afgaat. Dit gaat om een dure brandstof; iets wat nu van hoge waarde is. Dan ben je niet goed bezig als je met je aanhanger een grote afstand aflegt. Dan kun je op je klompen aanvoelen dat het nep is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl